MSZP: Stabil a város idei költségvetése

2022. november 11. 14:20 | Kovács Dávid

A város idei költségvetése továbbra is stabil, a helyi adóbevételek pedig megfelelően alakulnak – fogalmazott Fülöp Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője a pénteki közgyűlést értékelő tájékoztatón. Miklós Attila szerint érdemes üzembe helyezni az új elektromos rollereket, amelyek megfelelő alternatív közlekedési eszközként funkcionálhatnak majd a városban.

A politikus a tájékoztató elején megjegyezte, hogy a novemberi közgyűlés ezúttal hamarabb befejeződött, mert a várost érintő energetikai ügyeket soron kívül tárgyalta a testület. Hozzátette: érdemes lett volna kivárni a soros ülésig fennmaradó hat napot, nem szenvedtek volna semmi hátrányt, ha a bizottságok szélesebb körben is elmondhatták volna a véleményüket. A képviselő felidézte, hogy a testület korábban egy közösségi kerékpár-rendszer bevezetéséről is döntött. Miklós Attila szerint ez egy elhibázott lépés volt, hiszen a közlekedők csak termináltól terminálig tekerhetnek majd és nem feltétlenül arra, amerre menni szeretnének.

– Ezzel szemben ez a roller-rendszer segíti a városi közlekedést és kiválthat bizonyos mennyiségű üzemanyag-felhasználást. Az elején biztos adódnak majd problémák, de ez egy jó lépés lehet, érdemes mindenkinek kipróbálni, hogyan tudjuk rendezetten használni – mondta el a politikus.

Fülöp Csaba kiemelte, hogy az idei költségvetés stabil, ez a korábbi beszámolók alapján is látható volt, az önkormányzati cégek és intézmények jól működnek, a város pedig a korábbi színvonalon látja el a kötelező feladatokat, az önként vállalt feladatokra pedig több mint egy milliárd forintot fordít.

A képviselő hangsúlyozta, hogy ehhez a kiegyensúlyozott működéshez a helyi adóbevételekre is nagy szükség van, ezen belül is az iparűzési adóra, amely az előzetes várakozásokhoz képest még túl is teljesülhet, ez az összeg 3 milliárd 609 millió forint lesz. Hozzátette: azt figyelembe véve ez egy nagy dolog, hogy a kis- és középvállalkozások 1 %-os iparűzési-adó mérséklésben részesültek a kormány döntésének értelmében, ez pedig 7-800 millió forint kiesést jelent az önkormányzatnál. Ezt egy 620 millió forintos kormányzati támogatás ellensúlyozza.

– Két év alatt ezt az 1 %-os mérséklést is figyelembe véve eljutottunk a 2020-as szintre, ez pedig azt jelenti, hogy a helyi gazdasági szereplők mintegy 15-20 %-os adóbefizetési többletet teljesítettek volna, ha nem lenne ez a mérséklés. Ennyit erősödött a helyi gazdaság, ez mindenképpen pozitív dolog, azt gondolom, hogy a város gazdasági szerkezete optimális – fogalmazott Fülöp Csaba.

A politikus a következő évi költségvetés tervezésével kapcsolatban kiemelte, hogy a múlt heti soron kívüli ülés után még több mint 1 milliárd forintos lyuk tátong az energiaválság miatt, az pedig már most látszódik, hogy mindenképp szükség lesz külső, kormányzati segítségre.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.
2024. június 19. 12:00
FEL