MSZP-LMP-MLP szövetség: Az okosváros közösséget teremt

2019. október 2. 16:17 | Varga Diána

Békés megye teli van kiaknázatlan lehetőségekkel – fogalmazott Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője szerdán, Békéscsabán. A politikus szerint azonban ahhoz, hogy ezeket ki lehessen használni, segíteni kell az itt élők boldogulását. Miklós Attila polgármesterjelölt az okosváros-koncepcióját emelte ki.

Bősz Anett úgy fogalmazott: Békés egy erőforrásokban, köztük vízkészletben, geotermikus energiában bővelkedő, a termőföld minőségében pedig kiemelkedő megye, ugyanakkor úgy véli, mindez mindhiába, ha ezeket nem aknázzák ki és nem érkezik ide megfelelő infrastruktúra. A képviselő szerint a csabai vezetés nem tett semmit a polgárosodásért. Hiányolta, hogy a jó minőségű közutak nem jutottak el azokhoz a falvakhoz, amelyek bekapcsolódhatnának a fejlődésbe, a nemzetgazdasági vérkeringésbe. Hihetetlennek nevezte, hogy habár Orbán Viktor miniszterelnök két parlamenti ciklussal ezelőtt megígérte az M44-es gyorsforgalmi út megépítését, még csak most adják át az új szakaszt. A 7.TV kérdésére arról beszélt, hogy a megújuló energiaforrások Békésben megtalálhatóak, amelyek kiemelt szerepet kapnak majd a jövőben, ugyanakkor hozzátette, hogy az iskolarendszert is fejleszteni kell ahhoz, hogy a fiatalok megtalálják boldogulásukat a térségben.

Fülöp Zoltán képviselőjelölt az MSZP-LMP-MLP szövetség átláthatósági programjára tért ki: mint mondta, azt kívánják elérni, hogy a közbeszerzések transzparenssé, gazdaságossá váljanak, úgy, hogy azokat a lakosság is ellenőrizhesse. Jelezte, hogy az ilyen pályázatok bírálásához civil szervezeteket és szakmai kamarákat kérnének fel. Mint mondta, a helyi vállalkozások prioritást élveznének, ezzel párhuzamosan az önkormányzatnak egy nyilvános listáról kellene kiválasztania a szerződő feleket. Kiemelte, hogy az elmúlt 10-15 év összes közbeszerzési szerződését nyilvánosságra kellene hozni, ugyanis úgy vélik, hogy egyes beruházásokat olcsóbban is el lehetett volna végezni, érdekszövetségek nélkül. Véleménye szerint nem csak a köztartozók listáját kellene közzé tenni, hanem azon cégekét is, amelyek visszaéltek a közpénzzel.

Miklós Attila, a baloldali szövetség polgármesterjelöltje jelezte, hogy a nyilvánosság biztosítása érdekében fejleszteni kell digitális infrastruktúrát, rámutatva, hogy minél több wifi pontot és alkalmazást kellene létrehozni. Kiemelte: az okosváros közösséget teremt, mely minden rezdülésére reagálhat az önkormányzat, vagyis akár utcák szintjén lehetne minivoksolásokat tartani például arról, hogy legyen buszmegálló, pad, játszótér, ebbe pedig a csabaiak minél szélesebb körét bevonnák.

További programok »

FEL