Modern Városok Program: több mint 4,4 milliárd forint újabb fejlesztésekre

2017. december 29. 15:26 | Varga Diána

Több mint 4,4 milliárd forintot utalhat át hamarosan a magyar kormány a békéscsabai önkormányzat számlájára, miután a város polgármestere megkapta három fejlesztési elképzelés támogatói okiratát.

Az úgynevezett Wenckheim kerékpárút kialakítására 2,3 milliárdot, a 4,8 milliárd forint összértékű piacfejlesztés terveztetésére 230 milliót, míg a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozására 1,9 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány – jelentette be Szarvas Péter pénteken, sajtótájékoztatón. A városvezető arra emlékeztetett, hogy a 2016-ban megkötött Modern Városok Program (MVP) megállapodás révén már több projektet támogatott a kormány, illetve vannak még olyan elképzelések, amelyeknek részletein dolgoznak.

 

 

A kastélyokat összekötő kerékpárút

 

Békéscsaba polgármestere a projekteket ismertetve kifejtette: a Wenckheim turista- és kerékpárút a tervek szerint összeköti majd a Békés megyei Wenckheim kastélyokat, így a szabadkígyósit, a gerlait, a póstelekit és a gyulait. Ennek révén 10 kilométer szakasz újul meg (így az Élővíz-csatorna partja menti), valamint 4,5 kilométer hosszan új kerékpárutat építenek. Szarvas Péter hangsúlyozta: ezzel a lépéssel a Kenderföldeket is összekötik majd Békéscsaba belvárosával. Emellett kilátó, madárles, pihenőhelyek, szerelő- és pumpapontok, napelemes telefontöltő-pont, illetve tanösvény kialakítását tervezik. A tervek közt szerepel egy „dirt pálya” létrehozása Pósteleken, ahol az extrém kerékpárosok igényeit igyekeznek majd kiszolgálni, és egy kronoszkóp építése is, amely révén a kastélyok régi állapota idézhető vissza.

 

 

Piac: Egy év a tervezésre

 

A városvezető kitért arra, hogy a térségi piac kialakítására egyelőre a projekttervezéshez szükséges forrást kapták meg. Emlékeztetett: a cél továbbra is egy olyan vásártér kialakítása, ahol a Békéscsaba környékén élő kistermelők megfelelő körülmények között árusíthatják termékeiket. Éppen ezért a tervek közt szerepel egy új vásárcsarnok felépítése, a környező parkolók számának megháromszorozása, új kerékpártárolók létrehozása, az érintett utcák forgalmának átgondolása, újratervezése, a régi pavilonok lebontása és újjáépítése. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a piac területén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából is zajlik fejlesztés.

 

 

Röplabda Akadémia: a közgyűlés döntése kell majd a helyszínhez

 

Szarvas Péter a Röplabda Akadémia létrehozásáról is beszélt. Mint mondta, a cél a megfelelő infrastruktúra kialakítása, de hozzátette, hogy az új edzőcsarnok hollétéről és a tervezett kollégiumról, illetve annak férőhelyszámáról a közgyűlésnek kell majd döntenie. Kiemelte, hogy az edzőcsarnok helyszíne várhatóan egy olyan oktatási intézmény mellett lesz, amely Békéscsaba centrumában van és kiszolgálja majd a mindennapi testnevelésórákat is, így napközben az iskola diákjai, délután és esténként pedig a Röplabda Akadémia növendékei szolgálatába állítható.

Modern városok program

Opauszki Zoltán: Tovább bővül Békéscsaba kerékpárút-hálózata

Tovább bővül Békéscsaba kerékpárút-hálózata; a város különböző pontjain hoznak létre bicikli-utakat, illetve állítják helyre a már meglévőket. A témában Opauszki Zoltánnal, környezetvédelmi ügyekért felelős tanácsnokkal beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Tóth Bianka műsorvezető.
09:15
FEL