Minden a pálinkáról szól a hétvégén Gyulán

2024. május 18. 20:47 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 24. Gyulai Pálinkafesztivált. A megnyitón Nagy István kiemelte, hogy a rendezvény sikere a jó pálinkában, a jó hangulatban, a festői környezetben és az együvé tartozás élményében keresendő.

A gasztronómiai fesztivál nyitónapján Bora Imre fesztiváligazgató, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere mondott rövid köszöntőt.

Ne feledjük, a pálinka hagyomány és a tradíció, a gyümölcs eszenciája, az élet vize. Ne feledjük, ennek a párlatnak a készítése, fogyasztása és múltja fontos része a nemzeti identitásunknak – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Nagy István agrárminiszter péntek este.

Szombaton “Gazda és a pálinka a konyhában” címmel rendeztek látványfőzést a várkertben. Immár hatodik alkalommal vegyítették valamelyik gyümölcs párlatát a gasztronómiával, idén a fesztivál pálinkájára, a birsre esett a választás.

– Amikor átvettük a fesztivált, úgy gondoltuk, hogy minden évben tematikusan valamilyen gyümölcsre építjük a három napos programot. Nem is igazán az a célunk, hogy idén csak birspálinkát kóstoljanak a látogatók, de mégis próbáljuk ráirányítani a fogyasztók és a turisták figyelmét az ebből a gyümölcsből készült párlatokra. Szerintem ezzel komoly piaci segítséget adunk a megjelent kiállítóknak és a hétköznapokon is elképzelhető, hogy olyan fogyasztókat találunk, akik majd ezentúl birspálinkát vesznek le a polcokról – mondta el Bora Imre fesztiváligazgató.

 

Pálinkafesztivál 2024 május 18-án. Fotó: 7.TV/Balog Zsolt

 

A látványfőzés célja, hogy minőségi, magyar alapanyagokat felhasználva bemutassák a helyi kistermelőket, ezzel is segítve a vidék gazdaságát és a magyar családokat. Idén többek között birspálinkás vaddisznótokány készült pirított káposztástésztával.

– Ha pálinkát, vodkát vagy whiskyt használunk, az alkohol a pácolás révén megpuhítja a hús szerkezetét, ezért az elkészítési folyamat elején és végén is tegyünk hozzá belőle – mondta kérdésünkre Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács.

A látványfőzés 3 blokkból állt, mindegyikben három étel készült, amelyet a látogatók meg is kóstolhattak. A látványfőzés egyik szakácsa a Kárpátaljai Pálinka Lovagrend Egyesülete kancellárja, Dóka János volt.

– Az, hogy most Gyulán, a pálinka fővárosában lehetünk, óriási élmény, illetve az otthon maradottaknak is, akik most nem tudják elhagyni az országot, számukra is egy nagy lelki támogatás, hogy nem vagyunk elfelejtve – emelte ki Dóka János.

A program hozzájárul ahhoz is, hogy a kiváló magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek értékesítése helyben történjen azáltal, hogy a látogatók megismerik az alapanyagok beszállítóit a rendezvényen.

– Nagyon fontos az, hogy a pálinkafesztivál lassan közelít a jubileumi évfordulóhoz, hiszen jövőre lesz 25 éves. Amellett, hogy közösséget épít, jó programokat ad. A szervezők ismét egy olyan sorozatot állítottak össze a három napra, amelyben mindenki megtalálja a számítását. Emellett természetesen van jószolgálati vagy közszolgálati része, hiszen vasárnap a Békés Vármegyei Kormányhivatal és az együttműködő szervek – az agrárkamara, a Magyar Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet – egy jótékossági főzést rendez a Rondella mellett, amelyen 40 csapat fog részt venni. Az eseménnyel a fogyatékos gyermeket segítjük minden évben – hangsúlyozta a látványfőzés egyik séfjeként Takács Árpád főispán.

 

Pálinkafesztivál 2024 május 18-án. Fotó: 7.TV/Balog Zsolt

 

Szombaton kora délután átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait is. Magyarország első bonbonversenyére, amelyet második alkalommal rendeztek meg a tavalyinál több, összesen 133 nevezés érkezett. A verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital, és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése; továbbá a hazai kézműves csokoládé műhelyek, a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása volt.

Az Év Pálinkás Bonbonja a dunaharaszti Dantoni Chocolate birspálinka bonbonja lett, amely elnyerte a legjobb birspálinkás bonbon címet is. A verseny nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a megmérettetés fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben - közölték a szervezők. Tavaly a pálinkafesztivál kiemelt gyümölcse a meggy volt, akkor a cég a legjobb meggypálinkás bonbon kategóriát nyerte meg.

 

Pálinkafesztivál 2024 május 18-án. Fotó: 7.TV/Balog Zsolt

 

– A bonbonunkban sáppusztai birspálinka van, illetve maga a ganache egy narancs borsos krém, ezt a kettőt kombináltuk egy karamell alappal, így egy nagyon kellemes bonbont sikerült megalkotni. Nagyon büszke vagyok rá, nem gondoltam volna, hogy a versenyt megnyeri ez a bonbon, de abban biztos voltam, hogy jól sikerült – mondta el a díjátadó után Antoni Dalma. A Dantoni Chocolate üzletágvezetője hozzátette: nagyon örül a versenynek, hiszen Magyarországon ez volt az első lehetőség, ahol hazai kézművesként megmérettethette magát, és találkozhatott a szakma képviselőivel.

A legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános III. fantázianevű kreálmánya győzött.

Idén meghirdettek két új kategóriát is a szervezők. A legjobb mentesen készült pálinkás bonbon címét a tolnai Tündércsoki manufaktúra Bodzavarázslat nevű terméke érdemelte ki. A legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont pedig a Budapesti Komplex Szakképző Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában András Mira készítette, az édesség fantázianeve: Fanyarka.

 

Pálinkafesztivál 2024 május 18-án. Fotó: 7.TV/Balog Zsolt

 

Emellett most adták át először a közönség-díjat, amelyről ugyancsak vakkósolással döntött egy nem szakértőkből álló zsűri. Ezt az elismerést először a Gyulai Kézműves Cukrászda Málna mánia fantázianevű édessége érdemelte ki.

– A bonbon alapját egy intenzív, málna ízű, pisztáciamarcipán adja: a pisztácia és a málna nagyon jól harmonizálnak. A másik része a tölteléknek étcsokoládé, ugyancsak málnával, amelynek liofilizált málnával is erősítettünk az ízén. Természetesen mind a két részbe málna pálinkát tettünk, amely az Agárdi pálinkafőzde párlata – mondta el Balogh László, a Gyulai Kézműves Cukrászda ügyvezetője.

A versenyre Magyarországon működő vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 30, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 68 darabot neveztek be.

A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a hattagú, főként cukrászmesterekből álló zsűri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.

 

Galéria

További programok »

FEL