Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője elmondta, a versenyre idén is három kategóriában, a bérfőzetők, a magánfőzők és a kereskedelmi főzdék mezőnyében lehetett nevezni. A fesztivál és a pálinkaverseny kéz a kézben jár, a kezdetek óta megrendezik, így idén is folytatják ezt a hagyományt. A főszervező kiemelte, minden évben van egy kiemelt gyümölcse a fesztiválnak, ebben az évben ez a cseresznye.
– Minden program erre épül majd. Ennek kapcsán szombaton gasztronómiai programot rendezünk, amelyen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével ragadnak fakanalat a Nemzeti Agrárgzdasági Kamara meghívott vendégei és a pálinkaházak tulajdonosai. A résztvevők cseresznyepálinkával és párlatokkal készült ételeket készítek, amelyet a nagyközönség is megkóstolhat majd. A cseresznye körül forog majd a világ a nemzeti összetartozás pálinkájánál is: cseresznyepálinkákat és párlatokat ajánlanak fel a bérfőzők, magánfőzők az összeöntésre – sorolta Varga-Bora Tímea.
Az idei megmérettetésre több mint ezerkétszáz minta érkezett a zsűri elé, a magyar nevezők mellett holland, román és szlovák nedűk is versengenek. A huszonkét tagú ítészcsapat Adamik Anikó szakmai koordinátor, nemzetközi párlatszakértő vezetésével, egy száz pontos bírálati rendszer segítségével döntik el a nedűk minősítéseit és fődíjait. Minden nedűt két fős gyorsbíráló vizsgál meg, majd a két leíró zsűri elé kerülnek, ekkor a bírák többek között az illat intenzitását, tartósságát, a gyümölcskaraktert, a technológiai tisztaságot, ízeket, a szájérzetet és az komplexitást értékelik. Ennek a két értékelésnek a végén egy számítógépes rendszer segítségével adják meg az utolsó ítéletet vagy küldik egy utolsó vizsgálatra azt.
– A háttérben a számítógépes rendszer értékeli a pontszámokat, illetve a gyorsbírálóknak az eredményét. Amennyiben ez egybecseng, akkor a termék megkapja az eredményt, amennyiben ebben túl nagy, vagy egy meghatározott pontszámnál nagyobb a különbség, akkor a csúcszsűrihez kerül a termék és a csúcszsűri ad végső ítéletet a pálinkának – ismertette Adamik Anikó.
A szervezők a zsűrivel közösen hét fődíjat ítélnek oda, emellett pedig bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak. A kiemelkedő díjat idén az Év cseresznyepálinkája/párlata készítője veheti át június 7-én, a fesztivál hivatalos eredményhirdetésén.