Pálinkaverseny biztosan lesz, a fesztivál sorsa viszont még kérdéses

2021. április 22. 17:50 | Vincze Attila

Elindult a nevezés az idei Brillante Pálinka és Párlatversenyre. A magán és bérfőzők a mintákat május 22-ig küldhetik be, melyeket egy 26 főből álló szakmai zsűri bírálja majd el június elején. A szervezők közölték, hogy a járványügyi helyzettől függ majd, hogy a díjakat szeptemberben a Gyulai Pálinkafesztiválon adják-e majd át a nyerteseknek.

Járványhelyzet ide, korlátozások oda – a Brillante Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny idén sem marad el. Tavaly júniusban zsűrizték a szakemberek a beküldött pálinkákat, ebben az évben is ez várható. Az eredetileg a Gyulai Pálinkafesztivál kisérőrendezvényeként számon tartott eseményt a koronavírus-járvány miatt már 2020-ban is csak rendhagyó módon lehetett csak megtartani.  A verseny küldetése azonban nem változott: ezúttal is a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét keresik a szervezők.

– Továbbra is azt szeretnénk, hogy a versenyünkön résztvevők közül a legnagyobb díjakat azok nyerjék el, akik a hagyományos pálinkák között is nagyon szép termékeket tudnak készíteni, mindamellett, hogy esetleg különleges gyümölcspárlatokban is kiválóan teljesítenek, amivel az egyéniségüket is ki tudják fejezni - hangsúlyozta Adamik Anikó, a Brillante Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny szakmai koordinátora és versenyigazgatója.

A versenyre korlátlan mennyiségű párlattal lehet nevezni, de fajtánként csak egy palack 0,35 literes mintát kell beküldeni. Az már korábban eldőlt, hogy a járvány miatt a Gyulai Pálinkafesztivált idén sem lehet megtartani a szokásos, áprilisi időpontban, azonban a szervezők abban bíznak, hogy ősszel visszatérhet a rendezvény.

– Még most sem tudhatjuk pontosan, hogy milyen szabályok lesznek érvényben egy hét múlva, vagy akár több hónap múlva, így a fesztivál sorsa is teljesen bizonytalan, gyakorlatilag lehetetlen előre tervezni, de mi mégis hiszünk abban, hogy minden rendben lesz, ezért egy szeptemberi dátumot tűztünk ki magunk elé, és nagyon bízunk abban, hogy akkor már lehet majd hazánkban nagyrendezvényt tartani - fogalmazott Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője.

A bérfőzők és magánfőzők a párlatmintáikat május 22-ig küldhetik be, az eredményhirdetésre a tervek szerint szeptember 11-ig kell majd várniuk.

További programok »

Gyula

Családi napra várták az érdeklődőket Gyulán

Második alkalommal rendeztek családi napot a Sanitas Diagnosztikai és Rehabilitációs Központban szombaton, Gyulán. A programon többek táncbemutatókkal, élményautózással és kézműves programokkal várták a kicsiket és nagyokat.
2024. június 15. 18:38
FEL