Megkezdődött a Brillante Pálinka és Párlatversenyre nevezett italok zsűrizése

2018. április 5. 15:07 | Papp Ádám Sándor

Több, mint 850 párlattal jelentkeztek a 19. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőprogramjaként nevezett Brillante 2018 Pálinka és Párlatversenyre. A szeszes italok kétnapos szakmai értékelése csütörtökön kezdődött meg a békéscsabai Panoráma Hotelben. A versenyre idén három kategóriában nevezhettek a versenyzők. A zsűri a bérfőzetők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék párlatait, pálinkáit bírálják el.

Vilmoskörte, birs, szilva és barack - ezekkel a párlatokkal neveztek legtöbben a megmérettetésre. A szakmai zsűrinek a 850 benevezett pálinka közül kell kiválasztania a legjobbakat. A magas nevezési szám bizonyítja azt, hogy a verseny országos szintűvé nőtte ki magát az elmúlt években - emelte ki a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője. Varga-Bora Tímea elárulta, hogy Békés megyén kívül több településről is neveztek, többek között Budapestről, Miskolcról, de még Szerbiából és Romániából is.

- Három éve vettük át a Pálinkafesztivál szervezését, azóta egy új név alatt fut a kísérőprogramként titulált verseny. Az első egy tanuló év volt, akkor több, mint 300 minta érkezett. Idén ezt a számot jelentősen túlszárnyaltuk a 850 beküldött mintával. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szép szám, az országban ezzel a második legnépszerűbb pálinka- és párlatversennyé nőtte ki magát a rendezvény - fogalmazott az esemény főszervezője.

A zsűri 20 pontos bírálati rendszerben értékel, ahol megvizsgálják, hogy a termék izében, illatában tiszta-e és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozzák.

- A rendszer azt jelenti, hogy öt pontot lehet kapni a tisztaságra, a gyümölcskarakterre, a szájérzetre és az utóérzet harmóniájára. Nehéz dolgunk lesz, hiszen a huszonöt tagú zsűrinek rengeteg párlatot meg kell kóstolnia. Idén a három kategóriában nyolc fődíjast jelölünk majd ki - hangsúlyozta Lovassy György, a Brillante 2018 Pálinka és Párlat Verseny versenyigazgatója.

Az eredményhirdetés a kereskedelmi versenyben résztvevőknek Gyulán, a Városháza dísztermében lesz április 28-án 13.30-tól. A bérfőzetők és magánfőzők névsorát a Gyulai Pálinkafesztivál nagyszínpadán április 28-án 16.30-tól hirdetik ki.

 

 

 

További programok »

Gyula

FEL