Köpőcsésze nem maradt szárazon – Csabán értékelték a párlatokat a pálinkabírák

2024. április 12. 16:47 | Bere Mátyás

A tavalyinál is több párlatot bíráltak a Brillante 2024-es nemzetközi pálinka- és párlatversenyén pénteken, Békéscsabán. A kereskedelmi-, a magán- és a bérfőzetők együtt több mint 1300 tételt neveztek a versenyre, aminek eredményhirdetése májusban lesz, a Gyulai Pálinkafesztiválon.

A pálinka- és párlatversenyen 23 főből álló, ún. érzékszervi zsűri bírálta a nevezett tételeket illat, íz és komplexitás alapján, egy többtényezős pontozási rendszerben. A zsűri tagjai között jól képzett kóstolók, főzőmesterek, neves magánfőzők, illetve márkák képviselői kaptak helyet.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Egy szoftverrel pontoznak, ami teljes anonimitást biztosít, így a bírák nem tudhatják, hogy éppen kinek a pálinkája van a kezük ügyében – mondta Lovassy György versenyigazgató, majd kifejtette, hogy minden nevezési adathoz hozzáfér, illetve ő maga biztosítja a szabályszerűséget.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

– Az elején meglehetősen jó minőségű pálinkákat bírálhattunk. Természetesen voltak kevésbé jó tételek is, de a tendencia mindenféleképpen az, hogy egyre jobb és színvonalasabb pálinkákkal találkozunk – fogalmazott dr. Luczer János okleveles pálinkabíráló.

Egy grapefruit párlat illatolása közben Vörös Tibor okleveles pálinkabíráló elmesélte a zsűrizés folyamatát.

– Először megállapítják a technológiai tisztaságot, intenzitást, gyümölcskaraktert, illetve ezek harmóniáját. A kezében lévő párlat illatáról elmonda: intenzitásban egy kellemesen citrusos, friss, üde, fiatalos párlatról van szó, karakán karakterrel. Ezt követi az ízlelés, mely során a szájüregben átforgatják az italt, majd beleköpik egy köpőcsészébe, végül pontozzák a termék ízbeli attribútumait.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A verseny végén az alábbi kategóriákban osztanak fődíjakat:

– legjobb kereskedelmi pálinka

– legeredményesebb kereskedelmi főzde

– legjobb magánfőzött párlat

– legeredményesebb magánfőző

– legjobb bérfőzött pálinka

– legeredményesebb bérfőző

– legeredményesebb bérfőzde

Ezek mellett bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak majd.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Gyulai Pálinkafesztiválon, május 18-án, szombaton 16 órától kerül sor az Erkel hotelben.

 

További programok »

FEL