Pálinkák ás párlatok versenyeznek - elkezdődött a Brillante 2019 zsűrizése

2019. március 20. 06:24 | Kovács Andrea

Közel 1200 mintát neveztek be a Brillante 2019 Pálinka- és Párlatversenyre. A 24 főből álló zsűri kedden kezdte meg az érzékszervi bírálatot, amely során különböző szempontok alapján értékelik a magán- és bérfőzetők, valamint a kereskedelmi főzdék termékeit. A verseny eredményét 20. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik majd ki.

 

 

Az alma-, körte-, Vilmos- és birspárlatok értékelésével kezdődött el a Brillante 2019 Pálinka- és Párlatversenyre érkezett minták bírálata. A  24 tagú érzékszervi zsűri azt vizsgálja, hogy a termék illatában, ízében tiszta-e, mennyire érezhető rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozzák. Egy mintát, azt legalább 5 ember kóstol meg.

Van egy úgynevezett normál bizottság, ők önállóan bírálják el a pálinkát, és hogyha 2 pontnál nem tér el jobban a bírálati eredményük, akkor konszenzusos véleményt alkotnak. Velük párhuzamosan még 2 ember függetlenül értékeli ugyanazt a mintát. Ők az úgynevezett gyorskóstolók, akik szöveges bírálatot nem készítenek róla, csak egy sávba besorolják. Az úgynevezett szárazpróba-bíráló pedig a pohárban maradt illat alapján dönt, hogy a termék  érdemes-e a minősítésre – mondta el a zsűrizés folyamatáról Lovassy György, a Brillante 2019 Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója.

 

Fotó: Kugyelka Attila

Az idei versenyre összesen 1182 minta érkezett. 996 minta a magánfőzők és bérfőzetők megmérettetésére, 196 pedig a kereskedelmi főzdék versenyére. A bírálat 3 napon keresztül folyik, az első két napon a zsűri kiválasztja az arany-, ezüst- illetve bronzérmes tételeket, a harmadik napon pedig a nagydíjasokat a champion,  és a grand champion díjasokat választják ki– táj ékoztatott Varga- Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője.

A Brillante-2019 Pálinka- és Párlatverseny eredményeit a 20. Gyulai Pálinkafesztiválon április 12-én és 13-án hirdetik majd ki.

További programok »

FEL