Milyen a jó eper? Baromi egyszerű, kiveszel egyet, és megeszed!

2024. május 15. 17:40 | Such Tamás

Némi túlzással állítható, ha mostanság sétálunk a csabai piac zöldséges standjai között, akár behunyt szemmel is megtaláljuk az eper árusokat (akik olykor egy kicsit epésen válaszoltak – főleg az olcsóbb importok miatt zabosak). Főleg, hogy a héten kifúj az eper szezon. Ezúttal a milyen a jó eper? nagyszerű kérdéssel zsibbasztottam.

– Amelyik édes, nem rágós és persze magyar – válaszolja Kiszely Gyuri bácsi. – És ezt honnan lehet tudni? Én több évtizede ugyanahhoz az árushoz járok.

Amikor egy négytagú családhoz fordulok, az anyuka elmondja, noha ők nem egy nagy epresek, de azt tudják, hogy az az igazi, amelyik szabadföldi és nem fóliás. – Curva egyszerű – vágja az apa –, kiveszel egyet, és megeszed. – Nem értesz hozzá – reflektált az anya. – Hogyhogy nem értek hozzá?!!

 

Szinte könyörögnek, hogy vidd haza őket – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A békéscsabai Borbola Gyöngyi ha teheti, mindig megkóstolja ezt a piros gyümölcsöt. – Persze nem mindig örülnek neki – jegyzi meg –, de miután a kisfiam egyszer olyan epret vett, ami még megcukrozva is savanyúbb volt mint egy citrom. Szerintem sokszor még az illata is becsaphatja az embert.

Az egyik árus szerint pedig amelyiknek nincs jó illata, annak az íze sem jó. – Ez olyan, mint amikor azt mondjuk, hogy minden ember emlős, de nem minden emlős ember. Amelyiknek jó íze van, annak biztos, hogy jó az illata – húzza alá.

A szomszéd epres elárulja, ahogy az olcsóbb román eper „betört” a piacra, nekik is engedniük kell. (Amúgy az árak változóak: egy fél kilós kiszerelés 1000-1800 HUF között mozog.)  Megjegyzi, a héten kifúj az eperszezon, ugyanis a februári meleg miatt egybeért a szabadföldi a fóliás terméssel. Pedig általában ilyenkor kezdődik a szabadföldi.

 

Inásel Zsolt – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A miért nehéz a piacon fotózni? kérdésemre a csanádapácai Inásel Zsolt szerint azért, mert rengetegen import epret árulnak, miközben magyarnak adják el, és emiatt sokan nem adják az arcukat a képhez.

Megjegyzem, nem egyszer a medgyesegyháziak is megállnak az ismeretlen medgyesi dinnyét áruló emberek útszéli standjánál, mondván „Öreg, én még téged egyszer sem láttalak Medgyesen!” Hozzáteszi, egyszer pedig egy olyan feliratú táblát sikerült lefotózniuk, amelyen az állt, hogy „Meddjesi dinye”.

***

– És akkor most eper vagy szamóca? – de ezt már Erdei Lajostól, a Mohácsy Mátyás kertbarát kör elnökétől kérdem, aki azt válaszolja, „Ha a városi lapba írod, akkor szépen hangzik, a szamóca, amúgy földieper”.

 

Galéria

További programok »

FEL