„Miért félsz a naptól, baby? A naptól nem kell félni!”

2020. augusztus 14. 18:13 | Such Tamás

Énekelte többször is a csabai Ifi Casino Blues Kocsmájában az S-Modell zenekar csodálatos, balkezes, raszta hajú gitárosa, Pribil György. A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt muzsikus sajnos nem domboríthat augusztus 22-én, a főtérre tervezett megabulin. Pedig be nagyon komálta a várost.

(A cím csak azért ugrott be, mert sok-sok napig tombolt a kánikula, amely senkit sem kímélt; ugyanakkor szomorúságomban mindig ez a drága Pribil Gyuri-örökzöld jutott az eszembe. Miközben azonban püfölöm a billentyűket, épp úgy tűnik, eső lesz.)

Az S-Modell a ’80-as évek derekán alakult a fővárosban. Jó kis stonesos, vagy – ahogy még nagyapáink mondották vala’ – rollingos és egyéb nyalánk-rákkenrólságokat nyomtak. (Amúgy Pribil Gyuri szerint az összes Stones nóta cudar jó.)

 

Szedoglavits István

Szedó a téren

 

Amikor Csabán (is) beindult a blíz-élet az Ifiház Casinójában, seperc alatt bekerültek a naptárba. Évente négyszer-ötször ki is hozták a bugit a helyiek szipkáiból. (Nem mellesleg egy esztendőben 200 koncertet toltak kishazánk klubjaiban.) Az egyik első alkalommal Szedó Pistának, a klub, önkéntelenül is Markos Györgyre hajazó apukájának annyira megtetszett az S-Modell muri, hogy a show végén egy rekesz Kőbányaival a hóna alatt felment a deszkákra és még fél órára kibérelte a bandát.

Közben 1990 nyarán Prágába látogatott a Stones. A sors úgy alakította a történéseket, hogy Pribil Gyuri útban Csehszlovákia (akkor még létezett a úzió, mert 1993-ban történt a békés kettéválás a csehek és a szlovákok közt) felé egy expresszen, véletlenül Novák Petivel utazott egy kupéban. S mint ként óriási Stones-szurker, hamarost tető alá hozták a Kimnowak zenekart.

Pribil egy darabig bírta a két banda közti ingázást, de a nagyvilág és a lemezipar a Novák-vonal felé fordította a szeleket.

 

Simon-Mazula Tibor (fotó: Such Tamás)

Simca ma

 

Történt egyszer, hogy az 1995-ös, békéscsabai elektroházas koncert annyira jól sikerült mindenkinek, hogy szegény Pribilt „itt felejtették” Novákék… No de kinél húzta meg magát arra az éjszakára? Hát a jó öreg Simcánál (Simon-Mazula Tibor ma már nemzetközi hírű festőművész).

Simca, az akkor még működő Rag Doll dobosa örömmel mutatta meg kollégájának a friss demóikat, amely be is jött a pesti gitárosnak. (Az akkori csabai csapat még elegánsan a Stones-csöcsön lógott.)

Rá egy évre a Kimnowak az Ifiház nagytermében dúrt és a grosszó után volt alkalmunk (akkor már én is a közelben tartózkodtam) beszélgetni a zenekar tagjaival.

A büfében épp egy ilyen nagyívű társalgás folyt Simca és Novák Peti közt:

Simca: Szeretnék az előzenekarotok lenni.

Novák Peti: Figyuzz… ezt Pribillel kell megbeszélni; ő a zenei igazgató.

Simca: De Pribil azt mondta, hogy tehetségesek vagyunk.

 

***

 

És íme, az augusztus 22-ére (szombat), a békéscsabai főtérre tervezett 30 éves a Blues Kocsma találkozó műsorterve:

19:00-20:15 Monyo Project Blues Experience (Székelyudvarhely, Budapest): Led Zeppelin, Deep Purple

20:30-21:45 Sonia, Benkő Zsolt és barátai (Budapest): Jimi Hendrix, Janis Joplin

22:00-23:30 Stoned – 100% Rolling Stones (Budapest)

 

További programok »

Kultúra

Űrvihar a Földön – Csillagászati Napok Gyulán

A gyulai napfizikai állomás 2015-ig működött. A kényszerű leállás után az állomás most önkormányzati segítséggel újul meg, amely szerves részét képezi a továbbiakban egy, az országot és a világot is behálózó űridőjárás-előrejelző rendszernek. Erről és a napfizikáról is szólnak a Gyulai Csillagászati Napok előadásai.
2020. szeptember 28. 15:19
FEL