Miért drágább az eper idén?

2023. május 23. 13:53 | Fajó Attila

Szabad földön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon. A szabadföldi állományok állapota kifejezetten jó, fagykárok csak elvétve, lokálisan jelentkeztek az idén, de az eper ára jelentősen megemelkedett. Mi állhat ennek a hátterében?

– Én a 'szedd magad' akcióval kikerülők egy nagyon költséges lépcsőfokot a termés értékesítésében. Régebben én is kereskedőnek adtam át az árut, de az nekem pluszköltség, így, hogy ők kimaradnak az értékesítési láncból, több marad az én zsebemben – mondta el egy muronyi termelő, Balogh László. Mint mondta, közösségi oldaluk révén tulajdonképpen az online térben bonyolítják, szervezik le az eperszedést.

Miközben az idei termést mustráltuk, arról is beszélt, hogy óriási munkaerőhiány is jelentkezik ennél a növénykultúránál. Régebben többen érkeztek idénymunkára az emberek, de manapság már a szabadszedéses módszerrel takarítják be a termés közel 70 százalékát. 

Felkerestük a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, Kelemen Pétert is, hogy nyilatkozzon a megnövekedett árakról. Az alelnök, akinek szakterülete éppen a szamócafélék és hasonló gyümölcsfajták, elmondásából kiderült, hogy a jelen gazdasági tendencia összetett kérdés az epret illetően. Több évre visszavezethető folyamat, hogy a kertészeti növénykultúrák termesztése egyre költségesebb, ami az inputanyagárakban és az értékesítési folyamatban is jelentkezik. 

 

– Érdekes dolog, hogy a magyar fogyasztók sokkal jobban preferálják a hazai epret a külföldi áruval szemben. Mivel azt korábban szedik le, a teljes beérés előtt, hogy szállítható és tovább tárolható legyen, a magyar termés sokkal érettebb és édesebb, és így népszerűbb is a vásárlók körében. Ezzel szemben viszont drágább is a magyar eper, hiszen a kereslet-kínálat alapú piaci elvből következően egy megemelkedett áron juthatnak csak hozzá a vásárlók – fogalmazott Kelemen Péter. 

További programok »

Gazdaság

160 fát ültettek a HAGE telepére

A NAGISZ Csoporthoz tartozó HAGE Zrt. Békéscsaba melletti telephelyén, a társaság környezetvédelmi kezdeményezésének keretében a napokban 160 fát ültettek el a napokban. Az utolsó öt fa telepítése, ünnepélyes keretek közt péntek délelőtt zajlott.
15:00
FEL