Mesélő múzeum: Wagnerék a figyelem középpontjában

Az utóbbi években előtérbe került egy az alkotásairól (épületek és festmények) méltán híres család, a Wagner. Az édesapának, Wagner József építésznek több békéscsabai középület is dicséri a keze munkáját, és fiának, Csabai Wagner Józsefnek is ismerhetjük az építészet területén alkotott emlékeit.

Az édesapa és fia feltételezhetően közös munkája lehetett, vagy stafétaszerűen megörökölt vállalkozása (ebben az apa tervezőként, a fia építésvezetőként ismert), a Munkácsy Mihály Múzeum épülete. A létesítmény maga a felavatásának századik évfordulóján kapott nagyobb figyelmet, ekkor az épület és a benne zajló tevékenység könyv formájában is publicitást nyert. Majd az ifjabb Wagnerre figyeltünk, akit mint festőművészt is jegyeztek, hiszen induló építészeti karrierje után a képzőművészetet választotta hivatásként. Tavaly emlékeztünk meg halálának ötvenedik évfordulójáról, melyre a múzeum egy tárlattal készült.

Idén ismét évfordulót ünneplünk. 2018-ban, Csabai Wagner József születésének százharmincadik évfordulója apropójából Mezőtúron, a művész életének második felében otthonául szolgáló városban rendeztünk egy kiállítást a tiszteletére – az anyag július 1-ig látogatható a Túri Fazekas Múzemban. Itt olyan munkákat is megnézhet a közönség, melyeket még soha nem tártak a nyilvánosság elé, hiszen a család az ismétlődő közös munkát megköszönve, kölcsönadott a tárlat gazdagítására eddig sosem látott műveket.

Ám még nincs vége a Wagner család körüli megemlékezésnek! A kutatómunkának és a csabai német nemzetiségi önkormányzattal folytatott együttműködésnek köszönhetően felfigyeltünk a jaminai Wagner utcára, melyet valaha az édesapáról, Wagner Józsefről neveztek el. A megbecsült építész és építőipari vállalkozó közéleti szerepet is betöltött, és képviselőként is tevékenykedett. Munkájának elismeréseképpen 1910-ben utcát neveztek el róla. 1917-ben bekövetkezett hirtelen halála, majd fiának, a festőnek, az 1920-as években Budapestre kerülése után és nem utolsó sorban a történelem sodrása végett 1930-ban az utcát már Richard Wagnerre vonatkoztatták. Azt gondolom, hogy nekünk, kutatóknak munkánk igazi gyümölcse, ha olyan eredményt nyugtázhatunk, mint az utcanév idei visszakeresztelése Wagner Józsefre, annak az embernek emlékét tartósan felidézve, akinek városunk jelentős középületeit köszönhetjük. 

 

Ván Hajnalka, művészettörténész

Munkácsy Mihály Múzeum

Megosztás:

Címke: , , ,