„Mert nem haltak meg hiába…” - Megemlékezés az '56-os hősökről

2017. október 23. 15:23 | Papp Ádám Sándor

Az ’56-os hősök nem magukért harcoltak, hanem Magyarország jövőért – mondta Vantara Gyula azon a megemlékezésen, amelyet Békéscsabán tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulóján. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a hősök tetteiből erőt meríthetünk.

Békéscsabán is megtartották az ünnepi megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. Az ’56-os események 61. évfordulóján hagyomány szerint ünnepi műsorral, valamint koszorúzással emlékeztek az elhunytakra.

 

 

"Mert nem haltak meg hiába.." című ünnepi műsort a Békéscsabai Jókai Színház színészei adták elő a nagyközönségnek a Phaedra rendezvényközpontban. A térség országgyűlési képviselője megemlékező beszédében kiemelte, hogy fontos megemlékezni az ’56-os hősökről, hiszen nem magukért harcoltak, hanem Magyarország jövőért.

- Elbeszéljük a múltat, erőt merítünk belőle és talán megismerhetjük általa a jövőt is. 1956. október 23-a történései ugyanis a jövőnek szóltak. A pesti srácok és a békéscsabai követőik értünk, Magyarország jövőjéért harcoltak - fogalmazott Vantara Gyula országgyűlési képviselő.

A forradalom és szabadságharcnak békéscsabai kötődése is van. Fekete Pál, a megyeszékhely díszpolgára például sokat tett a város biztonságáért.

- Fekete Pál, Békéscsaba díszpolgára, az akkori hősök egyike, köztünk van és jó egészségnek örvend. Ő volt az, aki a Békéscsaba felé elnyomó céllal közeledő szovjet csapatokat élőszóval megállította a város határában. A város nagy veszteségek nélkül megúszta az akkori harcokat, bár nagyon sokan mártírhalált haltak, azonban Pali bácsinak nagyon sokat köszönhetünk - emelte ki Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere.

 

 

További programok »

Itthon

Ötödik alkalommal rendezték meg a Csabagyöngye Közösségi Gálát

A Csabagyöngye Kulturális Központ ötödik alkalommal rendezte meg közösségi gáláját. Az intézmény vezetése az intézményben kimagasló tevékenységet végző, az intézményt segítő személyeket, közösségeket, szervezeteket díjazta. A Csabagyöngye Kulturális Központ 2015-ben alapította a kitüntető díjakat.
2020. január 23. 21:23
FEL