Mennyire fontos az érettségi – diákok válaszolnak

2021. január 12. 16:04 | D. Nagy Bence

Nemrégiben petíció indult az érettségik idei eltörléséért, a köznevelésért felelős államtitkár azonban megerősítette, hogy azok 2021-ben sem maradnak el. Békéscsabai diákokat kérdeztünk a petíció létjogosultságával kapcsolatban.

Nemrégiben egy végzős diáklány petíciót indított azzal a céllal, hogy az érettségi vizsgákat idén ne tartsák meg, helyette az év végi osztályzat legyen az érettségi megajánlott jegye. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs keddi tájékoztatóján bejelentette, hogy a vizsgák idén sem maradnak el: az érettségit a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett megtartják.

A petícióról, illetve az érettségi fontosságáról, létjogosultságáról békéscsabai diákokat kérdeztünk.

– Azért lenne jó az érettségi eltörlése, mert az idén érettségiző évfolyamoknak gyakorlatilag kimaradt egy tanévnyi tananyag rendes átadása – osztotta meg a behir.hu-val Ádám, az Andrássy Gyula Gimnázium tizenkettedikes tanulója. Mint mondta, minden érettségi tantárgy 11. és 12. évfolyamos tananyaga az, amely nagyobb mértékben köszön vissza az érettségi feladatokban. Személyes tapasztalata szerint, bár a tanárok átküldik az anyagot a diákoknak, de a heti csekély számú konzultációs óra után a diákoknak sokkal nehezebb dolguk van az anyag megértésével.

– Mindennek ellenére az érettségit meg kellene tartani, az arra való készülés nem a tanár feladata, hanem a miénk. Nekünk kell megtalálnunk az időt és a motivációt, hogy leüljünk és kidolgozzuk a tételeket. Ha valamit nem értünk az új tananyagokkal kapcsolatosan, a tanárokhoz mindig bátran fordulhatunk, mivel nekik is az a céljuk, hogy minket a lehető legjobban felkészítsenek – összegzi Ádám, majd hozzáteszi, hogy az érettségitől mindig is az tart, aki nem készül fel rá rendesen, és nem teszi hozzá amit tud.

Egy másik megkérdezett is az érettségi mellett tette le a voksát.

– Egyrészt biztosan sok stresszt felszabadítana az évzárással kapcsolatban, de hiányozna az a motiváció amit az érettségi fontossága ad – vélekedik Joel, aki szintén az Andrássy tizenkettedik évfolyamos diákja. Hangsúlyozza, hogy egy végzős így sem olyan szorgalommal áll a tanuláshoz, mint egy friss kilencedikes – ezt persze helyzete válogatja, de saját magával kapcsolatban ezt tapasztalja.

– Jó hogy van, mert mindenkinek fontos mérföldkő az érettségi és büszke lehet magára, aki megcsinálja. Talán az érettségi áll legközelebb az egyetemi szintű számonkéréshez, szóval tapasztalat szempontjából is fontos. Országos szinten is kell, hogy legyen felmérés, így az esetleges kegyelemjegyek nem befolyásolják a felvételt. Szóval szerintem fontos az érettségi, jónak tartom – zárja gondolatmenetét a fiatal.

Maruzsa Zoltán az érettségivel kapcsolatban emlékeztetett a tavalyi évi káoszra, amely az Egyesült Királyságban alakult ki a felvételik miatt. Az államtitkár kiemelte, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy az érettségiket 2021-ben megtartsák.

 

További programok »

FEL