Maruzsa: Nem lesz óvodai és iskolai gyermekfelügyelet a leállás alatt

2021. március 5. 17:04 | behir

A hagyományos jelenléti oktatás április 7-én indul újra.

– Az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz, a szünet utáni első munkanap április 7-e. Az iskolákban március 8-tól március 31-ig a nevelés-oktatást tantermen kívüli digitális munkarendben kell megszervezni – ismertette az újabb korlátozásokra vonatkozó részletszabályokat Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján. A köznevelésért felelős államtitkár kiemelte, hogy ezt az időszakot követi a tavaszi szünet, így a hagyományos jelenléti oktatás a tavaszi szünet utáni első tanítási napon, április 7-én indul újra.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a digitális munkarendet a már meglévő tapasztalokra építik, az Oktatási Hivatal honlapján pedig egy továbfejlesztett módszertani ajánlás is elérhető. 

– Ahol az otthoni eszközellátás a tanuló részére nem biztosítható, ott ismételten az intézményekeket kértük meg a szükséges eszközök kiadására. Fontos eltérés a megszokottól, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem tervezünk gyermekfelügyeletet – hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, a cél az, hogy egy rövid védelmi időszakot iktassanak be egy hosszabb leállás helyett, így nem lenne hatékony, ha gyermekfelügyelet címén lennének tele az intézmények.

A gyermekétkeztetés nem áll le, elvitelre és kiszállításra is van lehetőség. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a középiskolák működését nem érinti a leállás, így az érettségi  és szakmai vizsgákra való felkészítés folytatódhat az intézményekben.

A nyolcadik évfolyamos diákok felvételi vizsgáival kapcsolatban elhangzott, hogy bár ezek a vizsgák lezárhatók, de javasolt a szóbeli meghallgatások online térben történő lefolytatása.

– A köznevelési kollégiumok az eltérő munkarend időszakában nem biztosítanak lakhatást, ugyanakkor az intézményvezető engedélyezhet lakhatást az érettségire készülők, illetve a különös méltánylást érdemlő diákok számára – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy ezek a feltételek vonatkoznak a versenyzerűen sportolók részére nyitva tartott sportkollégiumora is.

Forrás: Magyarország Kormánya

 

 

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL