Meneszteni kellene a társulatot, mert a bűn tanyája volt a Jókai színház

2024. február 26. 18:35 | Such Tamás

Színházi történetek, avagy a Jókai színház titkai címmel tartott előadást hétfő délután Bojczán István, a Lencsési Közösségi Házban működő nyugdíjas klub vendégeként.

A Jókai színház műszaki csoportvezetője ezúttal nem kifejezetten a súgólyuk közvetlen titkairól, hanem a színházról, mint minden kor hatalmi bástyájáról mesélt.

 

Bojczán István – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Bojczán István szerint a Jókai színház az 1956-os események után (is) szálka volt a hatalom szemében. Többek között az akkori igazgató el akarta adni a társulati jogot Hódmezővásárhelynek – lehet, hogy innen senkit sem alkalmaztak volna. Míg a helyettese azt vallotta a pártbizottságon, hogy meneszteni kell a társulatot, mert az 1956-os (ellen)forradalom idején a bűn tanyája volt a Jókai színház.

– Ugyanis a színház több művésze is benne volt a városi és a megyei direktórium (alkalmi vagy átmeneti jellegű kormányzó testület – S. T.) vezetésében – mondja. – Fönt a Vigadóban zajlottak az ülések; Fekete Pál ott fogadta a küldöttségeket. Majd Pali bácsi és köre került pozícióba, és nyilván ez jó döntés volt, hiszen ő tökéletesen beszélt oroszul. Ha később nem ő vezette volna a tárgyalásokat a bejövő oroszokkal, akkor lehet, hogy Békéscsabából egy romhalmaz lett volna. Ugyanis Budapest után Csaba volt az egyetlen, ahova egy teljes tankhadosztály vonult fel. Így is okoztak kellemetlenséget: bemutatták, ki az úr Lajtán túl, belelőttek néhány házba, akasztottak.

 

Galéria

 

Hozzáfűzi, az egész társulatot meneszteni akarták, majd jó néhány színészkollégára nagyon komoly büntetést mértek. Egyetlen intézményt sem büntettek meg annyira – például a harisnyagyár a töredékét kapta –, mint a teátrumot, mert a mindenkori hatalomnak mindig útjában van a színház.

Bojczán István több könyvvel érkezett, amelyeknek csabai és Jókai színházas vonatkozásai is vannak. Többek között elhozta a programra Fekete Pál Cseppek a tengerből című kötetét is.

 

További programok »

Kultúra

FEL