Memoria Café a Csabagyöngyében

Egymás tapasztalatainak megosztása, egymás véleményeinek, javaslatainak meghallgatása és lelki támogatás – ez a célja a Memoria Café nevű rendezvénynek, amelyre az időskori demenciával küzdőket, illetve hozzátartozóikat várták egy délutáni teára a Csabagyöngye Kulturális Központban.

– Nekem nagyon tetszik, jól érzem magam, és rengeteg okos dolgot hallunk. Itt az a lényeg, ami nekünk fontos, időseknek: hogyan óvhatjuk az egészségünket, és mire számíthatunk a betegség szempontjából. Ez mind-mind olyan hasznos dolog, ami nekünk való – nyilatkozta Bádé Ferencné.

Rekeny Istvánné is már az első alkalomtól kezdve eljön a programokra. Elmondása szerint nagyon tetszik neki is az előadássorozat.

– Már most úgy érzem sokat tanultunk, és az itt kapott tudást az ember a hétköznapokban is alkalmazni tudja – fogalmazott.

A Naplemente 2006 Alapítvány ősszel kezdte el a programsorozatot, amivel elsősorban a demenciával küzdőknek próbálnak segíteni. A megelőzésre is kínálnak alternatívákat, és megismertetik a jelenlévőkkel a betegséget. A program moderátora azt mondta: az időseket érintő demenciában egyre többen szenvednek hazánkban is.

– Orvosok, neurológusok, pszichiáterek tartottak előadást és próbálták gyakorlatilag körülírni ezt a betegséget, hogy mivel jár, mi a megfelelő hozzáállás ehhez. Emellett tanácsokat is adtak, az eddig alkalmak ezzel teltek- nyilatkozta Tóth Tamás a Naplemente 2006 Alapítvány kuratóriumi tagja, a rendezvény moderátora.

A szervezők szerint az érintettek gyakran szégyellik a betegségüket és nehezen nyílnak meg, de például ezek a programok is segíthetnek abban, hogy könnyebben levetkőzzék gátlásaikat a demenciában szenvedők.

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,