Elindult a Memória Café

Előadással, kávéval és kötetlen beszélgetésekkel indult a Memória Café október 4-én Békéscsabán. Mostantól minden hónap első szerdáján várják az időseket és a hozzátartozókat, hogy a demenciáról, annak tüneteiről és kezeléséről beszélgessenek.

A demenciáról és vele járó tünetekről, valamint a lehetséges kezelési módokról tartott előadást dr. Kiss Éva neurológus a Memoria Cafe programsorozat első rendezvényén, a Csabagyönyge Kulturális Központban. A program célja, hogy szakemberek bevonásával tanácsokat adjanak azoknak, akik valamilyen kapcsolatban állnak a demenciával.

Faragó Rozália, a program egyik résztvevője elárulta, hogy bizonyos kor után az embert érdekli, hogy a demencia felé halad vagy még nem igaz, amit magáról feltételez. Ezek a feledékenységek mindenkit foglalkoztatnak, minden korban, de 60 év fölött azért még többen elgondolkoznak rajta.

Az időskori jelenség egyre nagyobb problémát okoz a családokban. A szakértők szerint azonban az emberek hiányos ismeretekkel rendelkeznek és nincsenek tisztában az időskori szellemi hanyatlás tüneteivel.

Dr. Kiss Éva neurológus szakorvos elmondta: Magyarországon rosszul állunk ebben a témában, az enyhe demenciát sokszor nem ismerik fel, így a betegek nem jutnak a megfelelő kezeléshez sem.

A szervezők elmondták: a rendezvény lényege, hogy az előadásokon túl kötetlenül is beszélgessenek egymással azok, akiket közvetlen vagy közvetett módon érintett a demencia. Bátori Zsuzsanna, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ igazgatója azért tartja fontosnak a kezdeményezést, mert nincs olyan fórum az idősek számára, ahol sorstársakkal találkozhatnak és kibeszélhetik magukból a problémáikat, melyet a demencia okoz. Hozzátette: már az is nagyon nagy segítség lehet számukra, hogy ha csak beszélnek róla.

A Memória Caféba legközelebb november 8-án várják az érdeklődőket,ugyanis a novemberi hónap első szerdája elsejére, halottak napjára esik.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,