Relaxációs szoba nyílt az idősek otthonában

2020. január 16. 15:37 | D. Nagy Bence

Békéscsabán az Ady Endre utcai Idősek Otthonában új fejlesztés teszi kényelmesebbé a bentlakók életét.

Az otthon bentlakásos-demens részlegén ez év januárjától egy relaxációs szoba segíti a szépkorúak ellátását. A Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ és a város önkormányzata saját költségből, 3 millió forintból alakította ki a speciális szobát.

- A relaxációs helyiségeket már hazánkban is több helyen alkalmazzák, de a békéscsabai fejlesztés kitűnik a többi közül, hiszen gazdag felszereléssel bír és többfajta ingerrel stimulálja a bent tartózkodókat – mondta el Szarvas Péter polgármester, az Ady utcai idősek otthonát üzemeltető Békéscsabai Kistérségi Társulás elnöke.

Bár Magyarországon a demencia terápiája még gyerekcipőben jár, a fény- és hanghatásokkal történő kezelés kimutatottan jótékony hatással bír a beteg számára. Bátori Zsuzsanna, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ igazgatója kifejtette, hogy a relaxációs szoba valós segítséget jelent, amellyel a demencia tüneteit, így a nyugtalanságot, a menési kényszert és az agitált állapotot is könnyebben kezelhetik.

- Négyen ülhetnek be egyszerre a szobába, egy alkalommal húsz percnyi időtartamra. Elsősorban a súlyos demenciában szenvedők a célcsoport, de más ellátottak is igénybe vehetik a szolgáltatást – tette hozzá az intézményvezető. Bátori Zsuzsanna kiemelte: a relaxációs szoba a központ munkatársai számára is látogatható, hiszen az egész napos komoly szakmai tevékenység mellett szükség van az időnkénti megnyugvásra és felöltődésre.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Több mint fél évszázada a színpadon – Balázs Fecó

Maradj velem… címmel, Balázs Fecó, a Korál alapítója mintegy 50 évet átfogó időutazó koncertjét adta egy igencsak nagy zenekarral szerda este, a Csabagyöngyében. Az Ős-Neoton számoktól kezdve, a Taurus és a Korál dalain keresztül, egészen a legfrissebb alkotásáig minden fontos munka elhangzott.
18:42
FEL