Megyenap: Értékekről, értéket teremtve - galériával

2019. szeptember 7. 11:51 | Varga Diána

A Békés Megyei Önkormányzat immár negyedik alkalommal szervezte meg a Békés megyei értékek seregszemléjét a megyeszékhelyen, Békéscsabán.

Az egész napos rendezvény a Tótkomlósi Fúvószenekar és a Belencéres Táncegyüttes közös felvonulásával kezdődött, majd a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület sortűzzel lepte meg a szemerkélő esőben a főtérre látogató érdeklődőket. A Megyenapon bemutatkoznak a Békés Megyei Értéktárban szereplő tételek, a megyei települések, kulturális csoportok. Többfelé sül a kolbász, a csörögefánk; megkostólhatók, megtekinthetőek és meg is vásárolhatóak a Békés megyében dolgozó kézművesek termékei.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott megnyitó beszédében kiemelte, hogy a megyében lévő 5 nemzetiség, a megyei éréktárban szereplő több mint 50 érték, mintegy 30 település és 90 kézműves termék, érték mutatkozik be a rendezvényen. Kiemelte, hogy a középpontban ezúttal is a közösségépítés, a hagyományteremtés, a több száz éves kulturális örökség bemutatása és a közösségi élmény megélése áll. Úgy fogalmazott, hogy Békés szerethető és élhető megye, teremtő, aktív közösséggel. Fontos üzenetnek nevezte azt is, hogy akik el szeretnének menni, maradjanak, akik pedig elmentek, jöjjenek haza, hiszen Békés megye a lehetőségek hazája, lehet rá alapozni.

Pásztor Sándor, a vendég Bihar megyei tanács elnöke arról szólt, hogy habár a két megyét határ választja el, ez a rendezvény is jelképezi, hogy együvé tartozunk. A Megyenapot példamutatónak nevezte.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor tudunk barátságokat kötni, értékeket teremteni, közvetíteni, ha tisztában vagyunk vele, hogy kik vagyunk, milyen értékeink vannak, ebben a megismerésben és a mások számára való közvetítésben segíthet az értéktár. Jelezte, hogy ezzel a gondolattal indult el a program, hozzáfűzve, hogy az értékek bemutatásához segítségül hívták a nemzetiségeket, a katonai hagyományőrzőket, a 21. század fegyveres testületeit és gondoltak a családokra is a különböző programokkal. Arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben kiléptek Békéscsaba főteréről és 16 kísérőrendezvényt szerveztek megyeszerte, ezzel is megszólítva azokat, akik ma nem lehetnek itt.


Hogy milyen programokon vehetnek részt a Békéscsaba főterére látogatók a Megyenapon? Kattintson a behir.hu programajánlójára! A megnyitón készült fotógalériánkat az alábbiakban találja.


 

Galéria

További programok »

FEL