Idén is megrendezik a Megyenapot

2022. augusztus 3. 14:11 | Vincze Attila

Szeptember harmadikán immár hetedik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot – jelentette be szerdán a szervezet közgyűlésének elnöke. Zalai Mihály hangsúlyozta, hogy Békéscsaba főterén ezúttal újra teljes lesz a program kínálat.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arról tájékoztatott, hogy az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt csak szűkített kínálattal lehetett megtartani a rendezvényt, idén azonban újra a korábbi években megszokott programokkal várják az érdeklődőket. Zalai Mihály kiemelte, hogy a Megyenap országosan is egyedülálló esemény, hiszen nagyon kevés megyei önkormányzat szervez hasonló rendezvényt. Mint mondta, a Megyenapot a kezdetek óta a szabadságolások miatt nem nyárra, hanem szeptember elejére időzítették, ami azóta is így van. Az elnök emlékeztetett, hogy idén is a békéscsabai Szent István téren lesznek a programok. Zalai Mihály úgy fogalmazott, hogy ugyan más települések többször is próbálták magukhoz csábítani az eseményt, de ők továbbra is ragaszkodnak a megyeszékhelyhez. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy a 2020-as Megyenapon csak a kézműves vásárt és termelői piacot lehetett megrendezni, tavaly pedig a színpadi produkciók maradtak ki a kínálatból, azonban a szellemiség maradt ugyanaz.

 

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke ismertette a 2022-es Megyenap programját. Fotó: behir.hu

 

– A Megyenap szlogenje a hagyomány, érték, közösség, ebből az érték van fajsúlyos helyen, hisz az értéktárak bemutatkozása az egyik legfontosabb eleme az eseménynek. Mind a megyei értékek, mind pedig a települési értéktárak bemutatkoznak, idén eddig több mint 30 település jelentkezett – fogalmazott.

Zalai Mihály arról is beszélt, hogy 2022-ben a kistermelői piacon bemutatkozik a Viharsarki Termék Brand, hiszen több kistermelő az utóbbi időben már megkapta a védjegyhasználat jogát. Kiemelte továbbá, hogy Békés megye nemzetiségei is fontos játszanak kapnak majd a rendezvényen, többek között nemzetiségi ételkóstolóval várják a látogatókat. A szervezők gondoltak a gyerekek igényeirea megszokott kézműves programok mellett lesz például bábszínház és mesemondás is. Az esemény szerves részét képezik majd a katonai hagyományőrzők, illetve a 21. századi fegyveres erők szintén jelen lesznek a katolikus templom előtti téren. 

A hetedik Megyenap fővédnöke Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter lesz, a rendezvény védnöki feladatait pedig Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott látja majd el. 

További programok »

FEL