Megyenap - 29 település mutatja be portékáit

2022. szeptember 3. 12:05 | Szabó Judit

"Hagyomány, érték, közösség" jelmondattal kezdetét vette a hetedik Megyenap Békéscsabán, a Szent István téren, melyet a Békés Megyei Önkormányzat szervez minden évben.

A rendezvény a Tótkomlósi Ifjusági Koncert Fúvószenekar felvonulásával vette kezdetét: a belvárosi bevásárló központtól a Szent István térig fújták az indulókat. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki Baktay Ervin festőművész gondolataival köszöntötte a megjelenteket. 

– A haza gyökér, melyből életünk fája kisarjadt. Az a pont földünk kerekségén, ahol törzsünk a föld tápláló, életadó, fenntartó erejét issza, legmélyebb gyökérszálain át. Ha elvágják gyökereinket, korhadó hulladék, tűzrevetendő holt anyag lesz belőlünk; matériánkból szerencsés körülmények talán pompás remekműveket faragnak, de eleven, viruló, gyümölcsöző valóságunknak vége – fogalmazott a főigazgató.

Fotó: behir.hu

A város polgármestere beszédében kiemelte, hogy ebben a rohanó világban mindig kapaszkodnunk kell gyökereinkhez, meg kell mutatni és büszkének lenni értékeinkre. 

– Békés megye sok évtizede része a Kárpát-medencei magyarságnak. Ez nemcsak meghitt és felemelő érzés számunkra, hanem felelősség is. Felelősség, amely feladattal jár. Azzal a feladattal, hogy mindig képesek legyünk, mi, Békés megyeiek, nemcsak talpon maradni, hanem erősödni, megújulni és fejlődni – fogalmazott Szarvas Péter.

A huszonkilenc kiállító a megye számos pontjáról érkezett a Megyenapra, így például, Újkígyósról, Mezőhegyesről, Vésztőről, Csorvásról, de a megyeszékhelyről is többen mutatják be portékáikat szombaton. 

– Az, az egymásra utaltság amely jellemző ránk Békés megyeiekre - függetlenül attól, hogy melyik településen élünk - talán kézen foghatóan megmutatkozott már a reggeli felvonuláson, amikor négyszer is kidoboltatott a nap eseménye – fejtette ki Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője 

A rendezvény célja, hogy mindenki, aki magáénak érzi Békés megyét és értékeit, azoknak legyen egy találkozási pontja, évente legalább egyszer. A Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke beszédében kitért a törökök kiűzése utáni időkre, amikor a megye egy mocsaras, néhol város vagy falu romjaival tarkított rész volt. 

Fotó: behir.hu

Azt gondolom, hogy hat évvel helyes döntést hoztunk akkor, amikor egy állandó helyszínen, állandó időpontban, szeptember első szombatján megünnepeljük a Megyenapot – emelte ki Zalai Mihály.

A nap folyamán a huszonkilenc kiállító és a színpadi előadások mellett több gyerekeknek vagy akár felnőtteknek szóló program is megtalálható lesz: van óriáspuzzle, kosaras körhinta, de az érdeklődők akár fegyvereket is kipróbálhatnak vagy felvehetik a csapaterős felszerelést.

Az este a Balassi Táncegyüttes bemutatójával zárul, ami 19:20 perckor kezdődik. 

Galéria

További programok »

Itthon

Jutott és maradt is? - Így alakult az idei turizmus

Több vendég kevesebb vendégéjszakát töltött el októberben a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol eltérően alakult a belföldi és külföldi forgalom. A belföldi vendégek száma ugyanis 17 százalékkal csökkent, miközben a külföldieké 27 százalékkal emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyából az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebb árbevétel származott, miután 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a szálláshelyeken – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.
10:12
FEL