Ételeink, értékeink, hagyományaink: szeptember 4-én lesz a Megyenap Békéscsabán

2021. augusztus 25. 14:00 | Gyemendi Réka

Sajtótájékoztatót tartott Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és Szegedi Balázs alelnök. A tájékoztató témája a hatodik Megyenap volt. A Békés Megyei Önkormányzat 2016 óta minden év szeptemberének első szombatján szervezi meg a megyei összetartozás napját, a Megyenapot.

A folytonosság jegyében ebben az évben is lesz Megyenap szeptember 4-én Békéscsabán, a Szent István téren, még akkor is, ha a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások némiképp átírják az esemény forgatókönyvét. Jelenleg korlátozások nélkül csak akkor tartható rendezvény, ha a résztvevők száma nem éri el az 500 főt. Ha színpadot is állítanak, akkor, mivel ez zenés-táncos rendezvénynek minősül, csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a látogatók. Emiatt döntött úgy a megyei önkormányzat, hogy a Megyenap rendezvényei közül csak a kézműves vásár és kistermelői piac jelenik meg idén. Ezt egészítik ki a katonai hagyományőrző bemutatókkal. A látogatók megismerkedhetnek öltözködési szokásaikkal, eszközeikkel, fegyverzetükkel, harcmodorukkai, emellett megjelennek a mai kor egyenruhásai, a készenléti rendőrség, a TEK, a toborzóiroda és a határvadászok is. A gyermekeket kézműves foglalkoztató várja interaktív játékokkal, népi játszótérrel, kézműves próbával és meglepetésekkel. A Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal együttműködve megnyitja kapuit a Mesepékség is. 

Szegedi Balázs alelnök

 

– Két fő pillére van az idei megyenapnak is: az egyik az értékeink és hagyományaink, amelyeket – ahhoz, hogy maradandót alkossunk – mindenképpen őriznünk és vigyáznunk kell. A másik pillér pedig a gyermekek, nekik kínálunk színes és interaktív programokat. A kistermelői piac és kézműves vásár egy nagyon színvonalas programelemünk. Idén több mint 55 kiállítót várunk, és folyamatosak a jelentkezések – fogalmazott Szegedi Balázs alelnök.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke ismertette, hogy a Megyenapot 2016 óta szervezik meg minden szeptember első szombatján, a rendezvény pedig évről-évre bővül mind programjait, mind látogatóinak számát tekintve. Zalai Mihály hangsúlyozta: a térségben egyedülálló rendezvény célja az volt, hogy a Békés megyeiek rácsodálkozzunk a saját értékeinkre.

Zalai Mihály elnök

 

– Már az első alkalommal is nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Az volt a célunk a rendezvénnyel, hogy megmutassuk az értékeinket, elsősorban saját magunknak. Azt tapasztaltuk, hogy a békéscsabaiak nem feltétlenül ismerik a szarvasi értékeket, a füzesgyarmatiak a battonyaiakat. Így a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy megismerjük egymás kultúráját, egymás múltját, egymás értékeit, a különböző nemzetiségek kultúráját és ételeit – hívta fel a figyelmet az elnök.

A Megyenap programja reggel 9 órakor megnyitóval indul, mely során a múlt évben és idén a Békés Megyei Értéktárba bekerült értékek felterjesztői és tulajdonosai vehetnek át díszoklevelet. A megyenapi kézműves vásár és kistermelői piac ezúttal is sok-sok termékkel várja a vásározókat: nem maradhat el a kolbász, a sajt, a tészta, a méz, a szörp, a lekvár, a kézzel készült ékszerek, textil játékok, kiegészítők, és számtalan különlegesség. A rendezvényen részt vesznek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai is, akik kiállítással illetve mesterség-bemutatókkal színesítik a programot.

Korábbi kép

 

Egy korábbi pályázatnak köszönhetően a Békés Megyei Önkormányzat egy békéscsabai reklámügynökség segítségével kifejlesztett egy térhatású televíziós eszközt, melynek köszönhetően látványos és meghökkentő módon tekinthetők meg a megyei értékek.

– A megyei önkormányzat szeptember 4-én a békéscsabai Főtéren várja a látogatókat. A szervezők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy mindenki jól érezze magát,és együtt fedezhessék fel Békés megye kincseit – hangzott el a tájékoztatón.

Már harmadik éve, hogy a Megyenap hetében ünnepi megyegyűlést is tartanak, ahol átadják legrangosabb elismeréseiket, a Békés megyéért és a Polgárokért kitüntetéseket, valamint az Elnöki elismeréseket, amelyeket a járvány miatt márciusban nem tudtak a kitüntetettek átvenni. Az ünnepi megyegyűlés ezúttal Orosházán, az evangélikus templomban lesz szeptember 2-án, csütörtökön.

 
A Megyenap védettségi igazolvány nélkül látogatható!

További programok »

FEL