Két új szolgálati lakást adtak át Kétegyházán

2023. április 21. 14:00 | Vári Bianka

A megújult épület egy pedagógus, valamint egy orvos számára nyújt majd otthont a következő években. A fejlesztést a Magyar Falu Programban elnyert közel 17 millió forintból hajtotta végre a település önkormányzata.

– Az elmúlt évek során a fejlesztési lehetőségeket kihasználva nagy előrelépéseket tett Kétegyháza. Felújítottunk többek között játszóteret, ravatalozót, orvosi centrumot, eszközöket szereztünk be, utakat építettünk – emlékeztetett az átadó ünnepség kezdetén a település polgármestere.

Rákócziné Tripon Emese beszédében felidézte a most átadott lakások régmúltra visszanyúló történelmét.

– Ez az épület, ahol most állunk, közel 100 éve épült. 1926-ban indult Magyarországon egy modell-kísérlet, melyet Zöldkereszt mozgalomnak hívtak. Ennek lényege, hogy az ország területén a településeken egy egészségügyi hálózatot hoztak létre, melynek célja a nők, a várandós asszonyok, kisgyermekesek egészségügyi támogatásának ellátása. Az akkori programot a belügyminisztérium támogatta, és az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseket a Rockefeller alapítvány segítette. Az összegyűlt pénzből az úgynevezett faluszociális alapot hozták létre. Kétegyháza az elsők között csatlakozott, és így építették meg a zöldkeresztet, melyben szolgálati lakást is kialakítottak – fogalmazott a nagyközség vezetője.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Az épületet most, közel 100 év után újították fel. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a település összképén látható, hogy a mindenkori képviselőtestület a szívén viseli a nagyközség fejlesztését, valamint azt, hogy az elérhető szolgáltatások magas színvonalúak legyenek. A lakások felújítására közel 17 millió forintot nyert a település önkormányzata a Magyar Falu Programban.

Takács Árpád, Békés vármegye főispánja arról beszélt, hogy a magyar falvaké a jövő.

– Magyarország nem Budapest határánál ér véget, hanem éppen ott kezdődik. Éppen ezért a Magyar Falu Programban létrejött fejlesztések a közösség érdekeit, a családokat szolgálják, komfortosabbá teszik az életünket, és kiegészülnek olyan támogatásokkal, mint a Falusi CSOK, ami Magyarországon egyedülálló, mint ahogy egyedülálló a családtámogatási rendszerünk is.

– Az elmúlt néhány évben közel 300 millió forintot elérő támogatás érkezett Kétegyházára – erről már Herczeg Tamás országgyűlési képviselő beszélt. – Ez csak a Magyar Falu Program keretei között nyilvántartott összeg, és ezt azért fontos elmondani, mert nyilván egyéb fejlesztések is vannak. Hamarosan indult a TOP+ pályázati rendszere, ami reményeink szerint azt jelenti, hogy a település sok egyéb pályázati törekvése is pozitív elbírálásban részesül majd.

Az eseményen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos felidézte: a Magyar Falu Programot 2018-ban hirdette meg a kormány, majd azonnal megkezdődtek az egyeztetések a mintegy 2900 kistelepülés polgármestereivel, országgyűlési képviselőivel, a civil és egyházi szervezetekkel.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

– Folyamatosan konzultálunk azóta is, országjárás, falujárás keretében több száz helyszínen, több tízezer szereplővel találkoztunk már az elmúlt években, és az általuk megfogalmazott igényeket építjük be a programba. Ahogy mi szoktuk mondani: a Magyar Falu Programot a magyarországi falvak írják.

A köszöntők után a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták az új szolgálati lakásokat. A program indulása óta már több mint 500 hasonló lakást adtak át az országban, és mintegy 10 milliárd forintot fordítottak ilyen jellegű fejlesztésre a programban.

Az eseményen elhangzott: a kétegyházi szolgálati lakások használói a település polgárait szolgálják majd: az egyik lakást már birtokba vette a Román Nemzetiségi Általános Iskola egyik pedagógusa, a másikba pedig a helyi fogorvos költözik majd a következő napokban.

Galéria

További programok »

FEL