Herczeg Tamás: Az akciózástól az infláció csökkenését várja a kormány

2023. május 2. 13:11 | Mikóczy Erika

Fejlődnek Békés vármegye települései, szinte folyamatosan érkeznek erről az újabb és újabb bejelentések, akár a Magyar Falu Program, akár az agrárium bővítése kapcsán. Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt ezúttal erről, a Nő az esély programról és az üzletek kötelező akciózásáról kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fontos bejelentést tett a közelmúltban, amely arról szólt, hogy az élelmiszer-üzleteket akciókra köteleznék. Mi ezzel a cél?

– Társadalmi egyeztetés folyik erről a programról. Az a terv, hogy június elsejétől egészen szeptember végéig minden – 1 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő – nagy kereskedelmi láncnak be kell vezetnie a kötelező akciózást. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy ezek a nagy élelmiszeráruház-láncok hetente legalább 20 féle árura akciót kell, hogy hirdessenek. Mégpedig oly módon – görög és francia minta alapján –, hogy az előző 30 nap folyamán életben lévő legalacsonyabb árhoz viszonyítva, legalább 10 százalékos kedvezménnyel kell árusítaniuk 20 árucikket. Ezek között vannak a tej, tejtermékek, péksütemények, rizs, zöldségek, gyümölcsök, baromfi-, marha- és sertéshús, húskészítmények – széles a paletta. A kormány ezzel is próbálja lejjebb szorítani az inflációt. Különböző módon léphetnek föl a kormányzatok az infláció ellen, ahogy a gazdaságpolitikát, társadalompolitikát, családpolitikát is különbözőféleképpen kezelik. Van olyan családpolitikai intézkedés például, amelyet lengyel minta alapján vettünk át, és van olyan döntés, amelyet tőlünk vesznek át más országok. Szerintem jó, ha egy kormányzat figyeli, hogy más országokban milyen hasznosnak tűnő gyakorlatok vannak. Máshol már bevált az akciózás, a magyar kormányzat megpróbálja ezt a rendszert is alkalmazva elérni, hogy az év végére egy számjegyűvé váljék az infláció.

 

– Fontos kitétel volt, hogy ez az árstopos termékeket nem érinti.

– Pontosan így van, megmaradt az árstop, de ez az akció a nem árstopos termékekre vonatkozik. Egyébként most is tapasztaljuk, hogy élnek ilyen lehetőséggel az üzletek és erre fel is hívják a vásárlók figyelmét. Ezt az akciósorozatot is hasonlóképpen kell majd kommunikálni, hogy mindenkihez eljusson az információ. Azt reméljük, hogy ennek az intézkedésnek az inflációt csökkentő hatása számottevő lesz.

 

 

– Nemrégiben Kétsopronyban és Kétegyházán Gyopáros Alpár kormánybiztos a Magyar Falu Programhoz kapcsolódóan tett bejelentést. Mi volt ez?

Kormánybiztos úr Kétegyházán egy szolgálati lakást, Kétsopronyban pedig a Nagycsaládosok Önkéntes Házát és egy játszóteret adott át. Ami a Magyar Falu Programot illeti, az elmúlt három éven hatvannál több programkiírás segítségével épülhetnek, szépülhetnek az 5 ezer fő alatti lélekszámú kistelepüléseink. Nagyon fontos programpont ezek közül a Falusi Civil Alap. Gyopáros Alpár a nyilvánosság előtt az országban elsőként nálunk beszélt arról, hogy ez év őszén a kormányzat újra kiírja a Falusi Civil Alap programot. Az elmúlt években 48 civil szervezet kapott ilyen típusú támogatást Békés megye 1-es választókerületében. A pénzt rendezvényekre, eszközfejlesztésre és kisebb beruházásokra fordították. 

 

– Az agráriumot érinti, hogy Telekgerendáson a FirstFarms Hungary Kft. egy jelentős bővítést hajt végre a sertéstenyésztésben.

– Itt egy körülbelül 9 milliárd forint értékű nagyberuházásról van szó, ebből 2,5 milliárd forint az állami támogatás. Egy kocatelep jön létre Telekgerendás határában, amely 2 ezer koca tartására alkalmas. Amikor megszületnek a malacok, süldőkorukig itt nevelkednek, aztán átkerülnek Pusztaföldvárra, ahol szintén nagy fejlesztést hajt végre a cég. A hízókat pedig a megyei és a megyehatáron túli vállalkozók fogják majd vágósertés korukig fölnevelni. Ez valóban egy nagyléptékű fejlesztés, amely a munkahelyteremtés és a helyi adók szempontjából is jelentős. Tudjuk, hogy a rendszerváltozás környékén 10 milliós sertésállomány volt Magyarországon, most ez 2,5 millió körül mozog. Pedig van felvevőpiaca a sertéshúsnak, ezért ez egy olyan beruházás, amelyhez nagy reményeket fűzhetünk.

 

– Más terület, de szintén nagyon fontos, hogy „Nő az esély” címmel indult néhány évvel ezelőtt egy program, amelynek a megyei illetőségű programsorozata zárult le nemrégiben. Miről szólt ez pontosan?

– A „Nő az esély” program elsősorban a roma nők képzését és elhelyezkedését segíti. Valóban nagy jelentőségű és szép eredményeket ért el ez alatt a néhány év alatt, amióta működik. Megyénkben több mint 130-an vettek részt ennek részeként tanfolyamokon, képzéseken, akik így el is tudtak helyezkedni első munkahelyükön. Szociális területen, illetve a gyermek- és ifjúságvédelem területén dolgoznak, ami jó nekik – hisz biztos munkahelyük, keresetük van – illetve jó a szociális ellátórendszernek is, mivel képzett munkaerővel gazdagodik.

További programok »

FEL