Herczeg Tamás: Mintegy 13 millió forint támogatást kap az Árpád fürdő

2023. május 16. 08:53 | Mikóczy Erika

Ismét támogatást kap az Árpád fürdő; újabb lehetőség nyílik meg a civilek előtt; egyre többen használják a Wenckheim turista- és kerékpárutat; Békésben is elindult az új ügyeleti rendszer – ezúttal ezekről a témákról beszélgettünk Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel.

– Múlt héten érkezett a bejelentés, miszerint újabb kormányzati támogatást kap az Árpád fürdő.

– Harmadik alkalommal kaphat ilyen módon segítséget a csabai fürdő, az utóbbi összeg a második és harmadik negyedévre szóló támogatás. Ezzel a mintegy 13 millió forinttal együtt az elmúlt időszakban már 60 millió forint fölé emelkedett az az állami többlet forrás, amely a strand nyitvatartását biztosítja. Ez részben azért fontos, mert négy egyesület tagjai, körülbelül ötszázan használják a fürdőt edzésre, versenyszerű sportra való fölkészülésre. Emellett 113 ezer fő az éves látogatói száma a strandnak, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden belépőjegyhez több mint ötszáz forint támogatást kap a strand a kormányzattól azért, hogy folyamatosan nyitva lehessen.

 

– Hozzávetőlegesen meddig biztosítja a nyitva tartás lehetőségét ez az összeg, illetve mi várható a későbbiekben?

– Minden alkalommal, amikor a támogatásról döntés született, azt az ígéretet kaptuk: a kormány mérlegeli, hogy a következő időszakban lehetséges lesz-e a támogatás. Egyelőre a harmadik negyedév végéig terjedő időszakról van szó, hogy utána mi várható és milyen mértékű támogatásra lesz szükség, ez a nyáron vagy az ősz elején derül ki.

 

– A napokban civil kerekasztal-beszélgetést tartottak Békéscsabán, ahol a Miniszterelnökség civil kapcsolatok és társadalmi konzultációs főosztályának vezetője, Kecskés Péter bejelentést tett. Ez miről szólt?

– A közelmúltban Gyopáros Alpár – az országban elsőként – Kétsopronyban jelentette be, hogy ebben az esztendőben újra nyílik a Magyar Falu Program részeként a Falusi Civil Alap. Most Kecskés Péterrel Békéscsabán azt jelenthettük be, hogy idén újra lehet pályázni a Városi Civil Alapra is. Tudjuk, hogy egyre jelentősebb összegből támogatja a kormányzat a civil közösségeket, és nagyon sok olyan szervezet van, amely a NEA-s pályázatokra, illetve a Városi Civil Alapra építve folytatja a tevékenységét. Ettől függetlenül, természetesen fontos az is, hogy a személyi jövedelemadónk 1 százalékával rendelkezzünk. Minél többen tesszük ezt itt Békéscsabán, annál jobban tudjuk segíteni a saját civil szervezeteinket is.

 

 

Békéscsabán és a környező településeken mennyire jelentős a civil szervezetek jelenléte?

– Ritkán lát bele az ember, hogy más megyékben ez hogyan működik, viszont amikor módomban áll, erre is odafigyelek. Úgy látom, hogy Békésben kiemelkedő a civil szervezeti aktivitás. Azzal kapcsolatban is tapasztalom, hogy az elmúlt 3 esztendőben, amikor a Közösségi díjat meghirdettem, 198 civil szervezetre érkezett 7500-8000 szavazat a választókerületben arra nézvést, hogy mely szervezetet gondolják a legaktívabbnak, a helyi közösség érdekében a legtevékenyebbnek. Úgy gondolom, mindannyian örülhetünk annak, hogy nálunk intenzív, erőteljes a civil szervezeti élet.

 

– Május elején derült ki, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút megnyerte 2023-as Év Kerékpárútja díjat. Milyen mezőnyben mérettetett meg?

– A Balaton-felvidéktől Budapest környékén át Pilismarótig nagyon szép tájakon áthaladó kerékpárutak, turistautak voltak versenyben. Végül az összes szavazatok közel 20 százalékát a Wenckheim turista- és kerékpárút kapta. Láthatóan egyre többen veszik igénybe, vannak, akik csak Póstelekre kerekeznek ki, de sokan látogatnak el Szabadkígyósra, vagy járják körbe a pósteleki, a gerlai, a szabadkígyósi és gyulai kastélyokat biciklivel, élővizek, halastavak, erdők mellett elhaladva. Akik fejében a Wenckheim turista- és kerékpárút nevezésének az ötlete megfogant, szívükön viselték az ügyet, és tettek róla, hogy minél többen értesüljenek a szavazásról, így sikerült ezt a szép eredményt elérni.

 

 

– Május elsején Békésben is elindult az új orvosi ügyeleti rendszer. Az ügyeletről milyenek az első tapasztalatok?

– Megyénkben a háziorvosok döntő többsége aláírta a szerződést az Országos Mentőszolgálattal, tehát vállalta az ügyeleti rendszerben való részvételt. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy a lakosság az átállással kapcsolatban nem érzékelt problémát. Azért jött létre az új struktúra, hogy területi szinten kiegyenlítődve, mindenki számára biztosítani tudja az ügyeletet és a sürgősségi ellátást. Békés megyében a kilenc járási központban, illetve a gyermek sürgősségi ellátásban két helyen, Békéscsabán és Orosházán működik ez a rendszer. Sokat konzultáltam orvosokkal és olyanokkal is, akik igénybe vették a sürgősségi ellátást. Úgy tűnik, hogy – részben abból a többletforrásból, amit a kormányzat biztosított a mentőszolgálat számára, a technikai felszereltség, illetve a humán erőforrással való ellátottság kapcsán – nem lehet panaszunk, és az új rendszer jól működik.

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL