Megújult a játszótér és a közösségi ház Kétsopronyban

2023. április 21. 16:07 | Vári Bianka

Felújították és bővítették a játszóteret, és korszerűsítették a Nagycsaládosok Önkéntes Házát Kétsopronyban. A fejlesztéseket a Magyar Falu Program, valamint a Falusi Civil Alap támogatásainak köszönhetően végezték el a település önkéntesei.

A kétsopronyi önkormányzat 2022. februárjában a Magyar Falu Programban nyújtott be pályázatot a település központjában lévő játszótér fejlesztésére. A felújítás célja a meglévő játékokhoz kapcsolódó új kehelyalapok készítése, majd a játékok rögzítése volt. A község önkormányzata összesen közel 3 millió forintot nyert el a kormány támogatásával.

A település vezetése 2023. márciusában méltányossági kérelmet nyújtott be a Miniszterelnökség részére, mert a megnövekedett költségek miatt a korábbi elképzeléshez nem volt elegendő a rendelkezésre álló forrás. Az önkormányzat a lehetőségek mérlegelése után arra a döntésre jutott, hogy a meglévő játékok felújítása helyett új, modern játékokat szeretne beszerezni. A méltányossági kérelem pozitív elbírálását követően lengőhintákat, fészekhintát, libikókát, rugós játékot és mókus kereket telepítettek a játszótérre.

Emellett a Nagycsaládosok Önkéntes Házát is korszerűsítették, a Falusi Civil Alap támogatásával. Az átadó eseményen elhangzott, hogy az elmúlt 40 hónap alatt összesen 74 önkéntes több mint 6300 órát dolgozott a ház felújításán. Az ünnepségen a település polgármestere, Völgyi Sándor is értékelte a közelmúlt fejlesztéseit.

– Négy év alatt száz millió forintot nyertünk a programban. Úgy tartja a mondás, hogy sok kicsi sokra megy. Mi sokat pályáztunk, sok kicsit nyertünk, és ha ezt összeadjuk, akkor így jött ki a közel 101 millió forint. Nagyon sok olyan dolgot tudtunk megvalósítani, ami azt gondolom, hogy a közösség hasznára van - mondta.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a százmilliós támogatást 23 féle különböző projektre kapta a település, valamint kiemelte azon önkéntesek munkáját, akik fontosnak tartották, hogy tegyenek azért a közösségért, amelyben élnek.

Az ünnepségen Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a fejlesztések kapcsán nagy figyelmet fordítanak arra, hogy azt a települések vezetőivel, szervezeteivel közösen tegyék, valamint, hogy közben a helyi közösségek is épüljenek.

– Nagyon fontos, hogy munkahelyeket teremtsünk a falvakban. Nagyon fontos, hogy utakat építsünk, iskolát, óvodát újítsunk fel, orvosi rendelőt, orvosi eszközöket szerezzünk be, falubuszokat adjunk falvaknak, temetőkerítést, templomot újítsunk fel, ezek mind rendkívül fontos dolgok. De nagyon fontos, hogy a civil szervezeteket is meg tudjuk támogatni bármivel, amivel a munkájukat segíteni tudjuk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az eltelt három évben országszerte a magyarországi kistelepüléseken több mint 6000 nyertes pályázati támogatást tudtunk kihirdetni több mint 20 milliárd forint értékben, csak a civil szervezetek számára – összegzett.

Az ünnepség végén a képviselők a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták használatra a fejlesztéseket.

További programok »

FEL