Megújult a Bay Zoltán Általános Iskola 123 éves épülete Gyulaváriban

2018. november 14. 10:01 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A korszerűsített Dürer Albert Általános Iskola átadóját követően hétfőn az iskolához tartozó Bay Zoltán tagintézményt is újra birtokba vehették a diákok Gyulán. A két intézmény felújítására a tankerületi központ 145 millió forintos európai uniós forrást nyert, amelyből 48 millió fordíthatott a 123 éves épület felújítására.

 

 

A gyulavári iskola diákjai ünnepi műsorral készültek a felújított, modernizált épület hivatalos átadóünnepségére. A köszöntőket követően emlékokleveleket adtak át azoknak, akik részt vettek a beruházásban. Ezt követően Hegedűs István református lelkész mondott áldást. Majd átvágták a nemzeti színű szalagot – ezzel  hivatalosan is birtokba vehették a diákok a megújult tantermeket.

 

Összesen 145 millió forintos pályázati forrásból újulhatott meg a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola és annak tagintézménye a Bay Zoltán Általános Iskola. Fotó: Tóth Áron

A Bay Zoltán Általános Iskola fejlesztésére a tankerület 48 millió forintos pályázati forrását Gyula önkormányzata több mint 5 millió forinttal egészítette ki. Fotó: Tóth Áron

 

– Látom, hogy a gyerekek örömmel vették birtokba az épületet. Úgy gondolom, hogy sokkal kevesebb lesz a fegyelmezési gondunk, mert közösnek tekintik – egy nagy ajándékként élik meg – a felújítást. Hiszem azt, hogy ezzel is nevelünk és mintát mutatunk, hiszen a rendezett környezet legalább annyira fontos, mint a tanítás tartalma – mondta el Szabóné Bohus Márta tagintézmény vezető.

A Gyulai Tankerületi Központ igazgatója kiemelte: szükség volt az összesen 145 millió forintos pályázati forrásra, amelyből a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola és annak tagintézménye, a Bay Zoltán Általános Iskola is megújulhatott.

– Mindkét intézményben kiváló munka folyik. A mindennapi oktató-nevelő munka során mindkét tantestület olyan modern, megújult, korszerű környezeteben folytathatja munkáját és fogadhatja a gyermekeket, amely megfelel a 21. század minden követelményének – hangsúlyozta Teleki-Szávai Krisztina. A tankerület igazgatója hozzátette: a projektnek köszönhetően az ingatlan többek között vízzáró aljzatszigetelést kapott, továbbá megtörtént a nyílászárók cseréje és az elektromos hálózat teljes felújítása, ki tudták alakítani a tagintézményben az eddig hiányzó nyelvilabort is.

 

Összesen 145 millió forintos pályázati forrásból újulhatott meg a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola és annak tagintézménye a Bay Zoltán Általános Iskola. Fotó: Tóth Áron

Az eddig hiányzó nyelvilabort is ki tudták alakítani a támogatásnak köszönhetően. Fotó: Tóth Áron

 

A pályázati forrást a város önkormányzata 5 millió 300 ezer forinttal egészítette ki, annak érdekében, hogy felújítsák a vizesblokkokat és korszerűsítsék a fűtésrendszert – hangsúlyozta Görgényi Ernő.

 

Összesen 145 millió forintos pályázati forrásból újulhatott meg a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola és annak tagintézménye a Bay Zoltán Általános Iskola. Fotó: Tóth Áron

Az önkormányzat és a tankerület összefogásának köszönhetően minden nélkülözhetetlen korszerűsítést végre tudtak hajtani az épület belsőtereiben. Fotó: Tóth Áron

 

– A 48 millió forintos támogatást – Szabó Károly képviselő javaslatára – a képviselő-testület kiegészítette több mint 5 millió forinttal, így összefogás eredményeként sikerült minden fontos beruházást megvalósítani. Ugyanakkor egy iskola korszerűsítése sosem ér véget, így itt is lesz még feladatunk a jövőben, amelynek az elvégzésére készen állunk – hangsúlyozta Görgényi Ernő. Gyula polgármestere hozzátette: az önkormányzat jövőbeli befektetésként tekint a tagintézmény fejlesztésére, mivel a Gyulavári városrészbe egyre több kisgyermekes család költözik, akiknek szükségük van megfelelő oktatási intézményre.

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL