Megnyitottak a megyei szállodák is: mindenhol kötelező a védettségi igazolvány

2021. május 4. 16:46 | Vincze Attila

Április 30-án elérte a négymillió főt a beoltottak száma Magyarországon, így másnap többek között a szálláshelyek is megnyithattak. A jogszabályok szerint a szállodák egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatják, máskülönben akár hárommillió forintig terjedő bírsággal vagy egyéves bezárással is büntethetik őket.

Nagyban folynak a nyitási előkészületek a gyulai Erkel Hotelben. A szálloda a novemberi korlátozások bevezetése óta zárva tart. Noha május elseje óta elviekben már nyitva lehetnének, ők mégis inkább az alapos felkészülésben hisznek. Hamarosan viszont minden készen áll majd a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek fogadására.

– A szálloda közel féléves kényszerszünetet követően hirtelen nem tud üzemképes lenni, így még sok vizsgálatot kell lefolytatnunk, illetve meg kell szereznünk az engedélyeket az újranyitáshoz, továbbá a beszerzéseket is le kell még bonyolítanunk, de most már gőzerővel és jó kedvvel azon dolgozunk, hogy május 14-én meg tudjunk nyitni végre – mondta a behir.hu-nak Boros Zoltán, a Hunguest Hotel Erkel igazgatója.

Van azonban olyan szálláshely a fürdővárosban, amely az üzleti útra érkezőket a lezárások idején is fogadta, így nem volt szükség a nyitáshoz hosszú előkészületekre. A Komló Hotelben szombat óta bárki megszállhat, aki tudja igazolni a védettségét, így néhányan már éltek is a lehetőséggel. A szálloda vezetője, Szász Bence Tihamér megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy a május még egy óvatos kezdés lesz, de a nyári szünet kezdetétől nagy forgalomra számítanak.

– Volt időnk kipihenni magunkat, úgyhogy mi most nagy dömpingre és egy jó nyári szezonra készülünk. Úgy vettük észre, hogy most még az emberek főként május második fele után érdeklődnek és hamarosan emelkedésnek indul majd a június, illetve a főszezoni foglalásoknak a száma – hangsúlyozta.

A szakemberek szerint a forgalmasabb üdülőhelyeken már pünkösdkor teltház lehet a szállásokon. Az ágazatban számítanak a SZÉP-kártyákon lévő 160 milliárd forintra is, amely óriási segítséget jelenthet a nehéz helyzetben lévő vállalkozások számára.

További programok »

FEL