Megnyílt Mayerhoffer Miklós képzőművészeti kiállítása

2023. szeptember 15. 13:45 | Csiffáry Zsuzsanna

Megnyílt Mayerhoffer Miklós, egykori nyomdamérnök kiállítása a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Békéstáji galériában az alkotó korai munkásságába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Mayerhoffer Miklós és Lonovics László barátsága az 1960-as évekre nyúlik vissza, majd a hetvenes években egyre szorosabbá vált szakmai kapcsolatuk. Ekkoriban hozták létre a Békéscsabai Műhelyt, amelynek alapítói közé tartozozott Gubis Mihály, Kállai Júlia, Wolmuth Frigyes is.

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Személyes indíttatásnak gondoltam ezt a kiállítást. Nagyon szerettem volna már, hogy Miklós megmutassa a munkásságát. Hiszen ha most ide eljön egy szakközépiskolás, akkor láthat az alkotótól olyan munkát, amelyet még 19 éves korában készített, és ezzel együtt azt is, milyen példaértékű alkotó – fogalmazott a behirnek Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság tiszteletbeli elnöke. 

Az alkotó a 70-es évek végétől oktatott a Szent-Györgyi Albert középiskolában vizuális kultúrát, majd később nyomdászattal kapcsolatos elméleti tárgyakat. Az alkotó Mokos József tanítványa volt, aki, mint mondta, az alkotói tevékenység holisztikus látásmódjára tanította meg. 

 

 

– Arra nevelt bennünket, tanítványait, hogy az adott képen nincs önálló elem, hanem viszonylatok vannak. Ha egy adott dolog mellé egy másik valamit teszek – különösen igaz ez a színeknél –, akkor máris megváltozott a kép. Erősítette tanítványaiban a rendszer-szemléletet. Tulajdonképpen kialakította bennünk az alkotói igényességet, valamint azt, hogy bár az intuíció indítja el a festészetet, de állandóan vissza kell térni a látás nyelvére. Hiszen e nélkül nem tudjuk kifejezni magunkat kellőképpen – mondta a behirnek Mayerhoffer Miklós. 

A kiállítás közel egy hónapig látogatható a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji galériájában. 

Galéria

További programok »

FEL