Megnyílt a Forrás című kiállítás Gyulán

2019. december 18. 15:57 | Szilágyi Viktória

A Boróka Kulturális Közhasznú Egyesület képzőművészeinek és a József Dezső Szakkör festő-alkotó művészeinek közös kiállítása tekinthető meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, Gyulán.

Az egyesület elnöke, Bokor Ildikó elmondta: a kiállítás témája átvitt értelemben véve az újjászületés, az eredet, valamint Krisztus születése. A tárlatot huszonhat festményből állították össze a szervezők.

–  Az alkotások között sok kép vallásos eredetű, amely a hitet közvetíti. A kiállítás vezérmunkája Az Ige ereje című festmény. A képek különbözőek, a témát vallási és világi megközelítésből is meg lehet ragadni: a forrástól kezdve, a hargiati erdőkön át a születésig, az anyaméhig, a szívig minden, az élet erdete is a vászonra került – fogalmazott Bokor Ildikó. 

 

Ungváriné Spiegel Julianna: Az Ige ereje

 

A kiállítást Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője nyitotta meg december 17-én.  

– A Forrás az eredetet dolgozza fel. A kiállításon szereplő alkotások között visszatérő elem az anyaság, a szakrális szimbólumok, valamint a szakrális jelleg. Egyre fontosabbak az alkotócsoportok működései, hisz ott a tagok eszmét tudnak cserélni, egymás művészetét megtekinthetik, és lehetőségük van a technikai felkészültségükön is javítani – fogalmazott.

Mitykó György kiemelte: Séllei-Andruska Annának, a Jószef Dezső Szakkkör szakmai vezetőjének a tevékenysége nagyon dícséretes. Ő az alkotókat a realizmus biztos talajáról igyekszik kivezetni a művészet különböző irányzataiba. A szakkörösök nemrég készítettek egy konstruktivistia kiállítást, ahol a tárgyaknak a szerkezete kerül előtérbe, ezt a kiállítást meg is hívták a Csabagyöngyébe.

A kiállításszervező Séllei-Andruska Anna A születés misztériuma című képét elemezte, amely egy petefészket és egy méhet ábrázol: a mű sokféleképpen értelmezhető. Alapvetően egy összeköttetés a fizikai valóság és a metafiztikai lét között, de tekinthetünk erre úgy is, mint egy szakrális purgatóriumra, ami a mennyet és a poklot köti össze egymással.  

 

Séllei-Andruska Anna: A születés misztériuma

 

A tárlaton megtalálható Mancz Fatima Nóra gyulai képzőművész alkotása is, aki a fogantatást és a várandósságot  választotta témájául .  A művész a modern képalkotói diagnszotikai eljárások képeit használta fel, illetve ezek által inspirálódott.   

 

Hollósiné Mancz Fatime Nóra: Juniper I-II-II

 

A megnyitón Szép Mária Terézia olvasta fel Forrás című versét, amelyet a kiállítás alklalmából írt. A tárlat január 17-ig tekinthető meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban.

Galéria

 

További programok »

FEL