Egy közgaszdász szemével a világ: Körülöttünk színes a város

2020. január 22. 12:06 | Szilágyi Viktória

Nagyváradi származású, jelenleg Budapesten élő festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás hétfőn Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Sólyom Katerina képeiből összeálltott tárlatot a Boróka Magyar-Székely Kulturális Közhasznú Egyesület szervezte meg a magyar kultúra napja alkalmából.

A kiállítás megnyitóján Bokor Ildikó, a Boróka Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Sólyom Katerina huszonkilenc művét hoztuk el, amely különböző városrészek és országok városainak jellegzetességeit mutatja be. Láthatjuk Párizst, Rómát, részleteket Tel Avivból, Szlovéniából. Az alkotó a legtöbb festményen budapesti, illetve nagyváradi városrészeket örökített meg – mutatta be a tárlatot az elnök.

– A műveket szemlélve olyan hatást érezhetünk, mintha az épület előtt állnánk. Kata gyerekkora óta fest, rajzol. A kiállított képeken olyan helyszíneket mutat be, ahol ő is járt és azok személyesen ihlették meg – fogalmazott.

Bokor Ildikó elmondta, hogy a festő művészetére a realizmus jellemző, hiszen mindent úgy szeretne átadni a képein keresztül, mint ahogy az a valóságban szerepel, ugyanakkor technikája szürrealista: a kép különböző pontrendszerek, vonalvezetések, ecsetelések révén áll össze, nincsenek kézzel rajzolt, merev vonalak. Ahogy a kéz elszabadul az ecsettel, a fantázia és a belső látásmód nyílvánul meg az alkotásokban. 

 

Kép: Szilágyi Viktória

 

Gyakorlatilag minden kép egy élmény

A korábban közgaszdászként dolgozó művész elárulta, hogy az alkotás akkor nyert teret az életében, mikor a gyermekeit felnevelte, így több ideje maradt a festésre. A lánya kérte meg arra, hogy egy virágot rajzoljon egy projekthez, amit később már a maga örömére színezett ki.

– Egyszerűen elkezdtem festeni. Az ember egész nap rohan, nem ér rá, nem figyel meg semmit, a mindennapi, megszokott környezet talán nem is ihleti meg arra, hogy más szemmel is nézze azt – fogalmazott, majd hozzátette: amikor az ember már ráér és nem annyira a gyerekek vagy a mindennapi problémák körül forognak a gondolatai, akkor már más szemmel tudja nézni a helyzíneket is, amelyekről történeteket lehet mesélni, művészeti alkotásokon keresztül.

 

Kép: Szilágyi Viktória

 

A tárlat február 21-ig tekinthető meg a könyvtár előadótermében.

 

Galéria

További programok »

FEL