Megkoszorúzták a vitorlázórepülés csabai úttörőjének emléktábláját

2022. május 31. 18:14 | Papp Ádám Sándor

Kedden délután megkoszorúzták Nattán István okleveles gépészmérnök emléktábláját, Békéscsabán.

A Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola harsonakvartettjének előadása nyitotta meg a kedd délutáni eseményt.

Békéscsaba önkormányzata 2016. május 31-én, Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére helyezett el emléktáblát Nattán István, okleveles gépészmérnök tiszteletére az Eötvös utca 4. szám alatt. Varga Tamás, a város alpolgármestere beszédében elmondta, hogy Nattán István, az oklevele megszerzése után, 1928-ban nyitott Békéscsabán épületgépészeti mérnöki irodát. 

– A Körösvidék című napilapban ifjúsági modellépítő sorozatot indított, ezzel egy időben gyakorlati munkákon keresztül oktatta a fiatalokat a vitorlázórepülésre. A Magyar Országos Véderő Egyesület (MOVE) keretében megalakult repülőszakosztály választott vezetője lett. A 20 tagú lelkes csoport Nattán István tervei szerint és irányításával, Leel-Ösy Albert műasztalos Luther utcai műhelyében megépítette az első siklórepülőt, amely a Csaba vezér nevet kapta. A Csaba vezér első próbastartján – 1935. július 6-án – Zsiros András pilótával, gumikötéllel 8 méter magasba fellőve, 144 métert siklott az akkori felsővégi legelőn, a mai repülőtéren. Nattán István is többször felrepült a Csaba vezérrel, amely országos hírnevet szerzett és Békéscsaba büszkesége lett. A háború után Nattán nagy lelkesedéssel kapcsolódott be a csabai vitorlázórepülő élet újbóli beindításába. Személyét tisztelet övezte, ezért is választották meg 1946-ban a Békés Vármegyei Repülő Egyesület elnökévé. Később munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott a repülés területén tevékenykedni – fogalmazott az alpolgármester.

Borpatakiné Nattán Mária, Nattán István lánya büszke édesapja munkásságára és örömmel gondol vissza gyermekkorára.

– Édesapám irodájában egymás mellett, damilon lógtak az általa tervezett makett repülők. A Csaba vezér volt a középpontban, körülötte voltak a kisebb modellek, mint például a Fecske, a Galamb, a Cessna. Ha apának volt rá ideje, meg lehetett kérni, hogy vegye le a Csaba vezért és rettentő jókat utaztunk vele – fogalmazott a behir.hu kérdésére Borpatakiné Nattán Mária.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL