Megkezdődött a három napos XVI. Országos Textiles Konferencia

2018. március 10. 11:04 | Papp Ádám Sándor

Több mint négyszáz alkotó érkezett a békéscsabai XVI. Országos Textiles Konferenciára és a hozzá kapcsolódó kiállításra. A péntektől vasárnapig tartó szakmai tanácskozás megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a Csoóri Sándor Program révén idén a népzenei és néptáncegyüttesek mellett kiemelten támogatja a népművészeti alkotóközösségeket is a kormány, e célra 5 milliárd forintot biztosítanak. Az Országos Textiles Konferenciát 1988-ban szervezték meg először, 1992 óta Békéscsaba a házigazdája. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára elmondta: a kormány célja, hogy a kulturális értékekhez mindenki hozzáférhessen, részt vehessen az alkotó folyamatban és maga is értéket teremtsen.  Závogyán Magdolna emlékeztetett arra, hogy tavaly 2,5 milliárd forintos keretösszeggel indult el a Csoóri Sándor Program, idén pedig megduplázták a forrást, amelyből 500 millió forintot a tárgyalkotó közösségek számára biztosítanak.

Kiemelte, hogy a konferencia szervezői több mint húsz országos pályázatot hirdettek meg az évek során, legutóbb olyan tárgyak elkészítésére hívtak fel, amelyek Partium, Erdély, Délvidék, Felvidék, Burgenland vagy Kárpátalja népi kézműves hagyományaiban gyökereznek. A cél az volt, hogy a motívumkincsek és technikák felhasználásával új tervezésű alkotások szülessenek, amelyek a XXI. század emberének tárgyi környezetét jelenthetik, és illeszkednek a modern lakáskultúrához.

Az alkotók kutatásaik során a szakterület számára is ismeretlen területekre bukkantak, így például a moldvai csángó hímzésre és szövésre vagy a ruszin és a Zomba vidéki hímzésre - mondta Závogyán Magdolna. A XVI. Országos Textiles Konferenciára meghirdetett pályázatra több mint 1200 alkotást küldtek be, amelyekből a szakmai zsűri ítélete alapján 800-at a Békés Megyei Könyvtárban és a Munkácsy Mihály Emlékházban mutatnak be.

Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője a konferencia megnyitóján egy hatalmas csodának nevezte a kiállítást, amely a népművészet emlékeit őrzi. A pályamunkákban nemcsak a néphagyomány, hanem az alkotás szeretete is tükröződik - tette hozzá.

Szarvas Péter arra emlékeztette a résztvevőket, hogy a legidősebb magyar textilipari emlék, egy miseruha, Gizella királyné korából származik. Békéscsaba polgármestere kiemelte: rendkívül nagy esemény ez Békéscsaba életében és arra kérte a résztvevőket, hogyha hazamennek akkor adják hírét a városnak, valamint ha tehetik látogassanak el újra.

A Gál Ferenc Főiskola békéscsabai gazdasági kampuszának dékánja, Lipcsei Imre köszöntőjében kiemelte: a kultúra és a tradíciók ápolása is szükséges feltétele egy nemzet megmaradásának; a népművészet gyökerei a magyarság összetartozását, az összmagyarság együttgondolkozását mutatják.

A konferencia pénteki megnyitóján díjazták a pályázatra beérkezett alkotásokat is. A konferencia szombaton és vasárnap változatos, látványos programokkal folytatódik.

 

MTI/behir.hu

 

 

 

 

További programok »

FEL