Megerősítette együttműködését a kormányhivatal és az agrárgazdasági kamara

2022. december 16. 16:00 | Hidvégi Dávid

A Békés Megyei Kormányhivatal az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a társadalomszervező tevékenységére, amelynek részeként a megye fejlődését szolgálva széleskörű együttműködést alakított ki kamarákkal, közép- és felsőoktatási intézményekkel, szakmai és civil szervezetekkel. Pénteken az állami szerv megerősítette a 2017-ben aláírt együttműködési megállapodását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságával.

A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara és a Békés Megyei Kormányhivatal 2017. március 20-án Szarvason írta alá első megállapodását. Az együttműködés céljának a megyei agrártársadalom megerősödéséhez való hozzájárulást, a vidék fejlesztését, valamint az agrárium további fejlődésének és a zavartalan mezőgazdasági termelés folytatásával összefüggő feltételek megteremtésének elősegítését határozták meg.

A jelen megállapodás aláírása, így a korábbi együttműködés megerősítése szintén a jövő építéséről szól. A szerződést Takács Árpád főispán és Kozsuch Kornél a kamara megyei elnöke írta alá pénteken Kondoroson. A szervek már egy ideje közösen készültek a január 1-jén induló 2023-2027 közötti támogatási ciklusra annak érdekében, hogy minél szélesebb körben kihasználják a támogatási keretet.

– 2022-ben országos szinten 300 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak előlegként, Békés megyében pedig mintegy 28 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy arányosan a legtöbb pénzt támogatást Békésben adták a gazdáknak – emelte ki a főispán. Hozzátette: 2027-ig 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére.

– A gazdák a történelmi aszály miatt hatalmas problémákkal zárták az idei évet – erről már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke beszélt. Kozsuch Kornél elmondta: sajnos már tavaly ősz óta csökkent a csapadék, amely idén kicsúcsosodva egy olyan aszályos évet hozott össze, amivel eddig még nem találkoztak a gazdatársak Békés megyében. Az évértékelése után átadták a Békés Megye Agráriumáért kitüntető díjakat.

 

 

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága és a Békés Megyei Kormányhivatal azért alapította meg a díjat, hogy elismerje azon gazdálkodók munkáját, akik jelentős tevékenységet végeznek Békés megyében – hangsúlyozta.

A Békés Megye Agráriumáért Elismerésben részesült:

  • Agrárképzés-agrárigazgatás kategóriában Prof. Dr. Gyuricza Csaba,
  • Élelmiszeripar-gasztronómia kategóriában Prohászka Béla,
  • Agrárinnováció, környezet- és természetvédelmi kategóriában Dr. Tirják László,
  • Állattenyésztés kategóriában, Sarusi-Kis Tamás,
  • Szántóföldi növénytermesztés kategóriában Dénes József Béla,
  • Kertészet kategóriában Pusztai József.

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL