Megérkezett a mozgókönyvtár, azaz a DigiKomp Békéscsabára

2020. augusztus 20. 10:27 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Egy fényes, tükröződő felülettel bevont, egyedi építésű utánfutó keltheti fel a sétálók figyelmét az Andrássy úton, a színház előtt a békési megyeszékhelyen. Az úgynevezett DigiKomp a Békés Megyei Könyvtár mozgókönyvtári egysége, amelyet egy hete helyeztek ki Békéscsaba egyik frekventált helyére.

A mozgókönyvtárat úgy alakították ki, hogy a Könyvhéten, fesztiválokon, városi rendezvényeken vagy falunapokon bemutató pavilonként funkcionáljon. Amennyiben áramvételi lehetőség is biztosított az adott helyszínen, a szolgáltatás kényelmes igénybevételét korszerű világítás, hűtő-fűtő légkondicionáló és akár nagyképernyős televízió is biztosítja.

– Jelenleg elsősorban a könyvcserélő, lapozgató funkció jelenik meg benne, de könyvátvételi pontként is használható. A könyvtár benti szolgáltatásait is ki tudjuk hozni a falon kívülre, vagyis meg tudunk mutatni olyan dolgokat, amelyeket csak bent lehet elérni. Nagy gépeket nem, de  robotokat például meg tudjuk mutatni – mondta el Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár olvasószolgálati osztályvezetője.

Az intézmény célja az, hogy a bibliotéka közelebb kerüljön az olvasókhoz és a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően bővítse profilját. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett az érdeklődők új, a modern kornak megfelelő foglalkozásokat is elérhetnek a megyei könyvtárban, így például a 3D nyomtatással és robotikával is megismerkedhetnek. Ezeket a tervek szerint a DigiKompban is meg tudják mutatni.

– Reméljük, hogy sokat fog segíteni a továbbiakban ez a mozgó könyvtár jellegű, DigiKomp nevű, kültéri szolgáltatási egység, amelyet egy európai uniós pályázat segítségével vásároltunk meg. Bízunk benne, hogy ez a könyvtár székhelyének egy kihelyezett kis változata lesz majd – fogalmazott Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

A tesztidőszakban a DigiKomp a könyvcserének és a kihelyezett kölcsönzési pontnak biztosít helyet. A Békés Megyei Könyvtár ez utóbbit – ahogy arról korábban beszámoltunk – az elmúlt hónapokban egy könyvtári sátorban szintén a színház előtti téren biztosította, amely nagyon népszerű volt az olvasók körében.

A DigiKomp augusztus végéig még biztosan a Békéscsabai Jókai Színház előtt várja az érdeklődőket hétfőtől péntekig, 10-től 18 óráig.

 

Galéria

 

További programok »

FEL