Élénk az ünnepi könyvpiac: idén a szakácskönyv és az életrajzi kötet a sláger

2020. december 16. 08:19 | Vincze Attila

A könyv idén is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék. Ha lehet, a járvány csak tovább fokozta az érdeklődést, hiszen a pandémia idején a könyvek szerepe felértékelődött.

Karácsonykor az egyik legnépszerűbb ajándék a könyv, ezt idén a járványügyi helyzet okozta bezárások még tovább erősítették, hiszen sokan otthon maradtak, így többen töltik olvasással az időt. A gyulai IQ könyvesboltban is már a közelgő ünnepre készülnek.

A könyvesbolt üzletvezetője szerint most a szakácskönyvek és az életrajzi könyvek fogynak a legjobban. Ugyan a járvány miatt vannak csúszások a megjelenéseknél, de így is bőséges választék alakult ki az ünnepekre. Problémát inkább csak az okoz számukra, ha nem érkeznek meg időben a népszerű kiadványok.

– A nagykereskedelemben dolgozók is sajnos sokan lebetegedtek, és a könyveket kiszedni, bedobozolni, postázni az üzletekbe, komoly problémát okoz, tehát innentől a könyvesbolti szakemberekre van bízva, hogy milyen módon próbálják gyorsan pótolni azokat a könyveket, amelyeket elkapkodnak a vásárlók. Reméljük, hogy ez is sikerülni fog – mondta a könyvesbolt vezetője Jeszenszky Ákosné Fáber Marianna.

Sorakoznak a könyvcsomagok a Békés Megyei Könyvtárban, a legutóbbi járványügyi intézkedések miatt ugyanis most csak telefonon, vagy online lehet előre kölcsönözni az intézményből. A karácsonyi hangulat azonban így is észlelhető, hiszen az olvasók ilyenkor gyakran az ünnepi témájú kiadványokat keresik.

– Általában ünnepek előtt megnövekszik a szakácskönyvek népszerűsége, a könyvtárból főleg karácsonyi ételes, illetve süteményes receptes könyveket visznek ki. Ezenkívül karácsonyra fel is kell díszíteni a fát, különböző kis díszítéseket kell készíteni, tehát az ezzel kapcsolatos könyveket is nagy számban kölcsönzik ki ilyenkor – fogalmazott Szaszlák György könyvtáros.

Sokáig azonban már nem lehet idén könyvet kölcsönözni a megyei könyvtárból. Az intézmény ugyanis a két ünnep között a folyamatosan zajló felújítás miatt bezár.

– Egy kicsit nehezebb az élet a Békés Megyei Könyvtárban, mint ahogy a korábbi ünnepi időszakokban szokott lenni, hiszen az ablakcsere miatt most a két ünnep között más dolgunk lesz, így nem tudjuk majd fogadni a csomagokért a kedves érdeklődőket – hangsúlyozta Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. 

A könyvtár vezetője mindenkit arra kér, hogy aki szeretne az ünnepi időszakban könyvet kölcsönözni, mihamarabb adja le a megrendeléseit, melyeket legkésőbb december 23-án este 7 óráig lehet átvenni.

További programok »

Itthon

Szentmisével ünnepelték a kunágotai Szent Imre-templom 150. évfordulóját

A kunágotai római katolikus templomot 1870. november 5-én szentelték fel. Az isten háza tavaly volt 150 éves, de a járvány miatt egészen eddig nem volt lehetőség ezt szentmisével megünnepelni. A leromlott állapotú templom európai uniós forrásból, közel 45 millió forintból kívülről és belülről is megújult az évfordulóra, ezzel tovább szolgálhatja a községet.
16:01
FEL