Még mindig rengetegen állnak sorba a csabai kórháznál oltásért

2021. április 30. 17:21 | Varga Diána

Pénteken az egész országban óriási sorok alakultak ki a kórházi oltópontoknál, főleg azért, mert a magyar miniszterelnök reggeli rádióinterjújában arról beszélt: egy darabig ma oltják utoljára Pfizer-vakcinával a felnőtt lakosságot. A sor a csabai kórháznál is nagy volt, még késő délután is kígyóztak a sorok a bejárat előtt.

Reggel összeomlott az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), később emiatt a patikák sem tudtak gyógyszert kiadni, majd a lakosság megrohamozta a kórházi oltópontokat – röviden így lehetne összefoglalni április utolsó napjának oltási krónikáját. 

De hogy időrendben haladjunk: Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában amellett, hogy bejelentette, szombattól újabb lazító intézkedések lépnek életbe, melyek főként a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára hoznak majd könnyítéseket, arra is kitért, hogy az operatív törzs döntésének értelmében egyelőre nem oltanak a mai napon kívül Pfizer-vakcinával, a szállítmányt ugyanis félreteszik a 16-18 éves korosztály számára – az ő vakcinázásuk kezdete az érettségi után, május 10-én kezdődik. A kormányfő úgy fogalmazott: az, aki Pfizer-oltóanyagot szeretne kapni, ma még felveheti az elsőt, de a fiatalok oltása miatt a következő hetekben ez nem lesz lehetséges.

 

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

 

Az EESzT reggel még egy idei elérhető volt, ám egy idő után nem működött. Nem csak a regisztrációs felülettel volt gond: a patikák sem tudtak gyógyszert kiadni délelőtt, szintén a rendszer elégtelensége miatt. Ezzel kapcsolatban egyébként Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a pénteki sajtótájékoztatón azt közölte, hogy terheléses támadásról van szó, a rendszert pedig soron kívül javították. 

Több olvasónk is arról számolt be, hogy kifejezetten a Pfizer-oltás miatt szeretett volna regisztrálni ma, ám ezt nem tudta megtenni, mert a regisztrációs honlap nem működött. Később volt, aki felhívta a kórházat, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy időpont nélkül is beoltják. Már délelőtt érkeztek hírek arról, hogy a csabai kórháznál nagyobb sor alakult ki, majd egyre több fénykép került fel a közösségi oldalakra a várakozókról.

 

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

 

Helyszíni beszámolók szerint a sor rendezetten halad, nagyobb fennakadások nélkül, viszonylag folyamatosan adják egymásnak a kilincset azok, akik az oltásra várnak. A folyamatot a kórházi dolgozók segítik, irányítják a sorban állókat.

Egyébként nem csak Békéscsabán, hanem Orosházán is sokan keresték a kórházat a regisztráció miatt - a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet előbb nap közben a közösségi oldalára posztolta, hogy a regisztrációk miatt ne őket keressék, hiszen az EESzT felület nem hozzájuk tartozik, majd nem sokkal később közzétették, milyen módon lehet beadatni a vakcinát az intézményben.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szintén az operatív törzs napi tájékoztatóján arról beszélt, hogy nem érdemes válogatni a vakcinák közt, mert mindegyik hatásos; Sinopharm, Szputnyik V, illetve Astra Zeneca oltóanyag is rendelkezésre áll, valamint bevizsgálták azt a több mint 58 ezer, egyadagos Janssen oltóanyagot is, amely áprilisba érkezett hazánkba. Utóbbi kapcsán kiemelte: ezeket az országot járó oltóbuszokon használják majd fel.

 

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

Oltásra várnak a csabai kórház előtt. Fotó: behir.hu/Ujházi György

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL