Müller: Az Astra Zeneca oltás második dózisával nem kell három hónapot várni

2021. április 30. 13:06 | Varga Diána

Ajánlott, de nem kötelező három hónap különbséggel beadni az Astra Zeneca két vakcináját - mondta pénteken az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte: továbbra is lehet regisztrálni Sinopharm, Szputnyik V és Pfizer védőoltásra. Mint mondta, folyamatosan érkeznek a szállítmányok, remélik, gyorsan magas átoltottsági adatokat tudnak elérni. Hozzátette: pénteken újabb, 324 ezer ampullát számláló Astra Zeneca-szállítmány érkezik hazánkba. A tiszti főorvos azt kérte: senki ne válogasson a vakcinák közt, mert minden, hazánkban beadott oltás hatásos, a vakcina pedig megvéd a súlyos szövődményektől.

Arra is kitért, hogy eddig 52 800 adag Janssen-vakcina érkezett Magyarországra, ezeket bevizsgálták, megfelelőnek találták, így rendelkezésre bocsájtják. A korábbi oltásokkal szemben ez egyadagos, így az oltóbuszokra szánják, hiszen így a járműveknek nem kell visszatérniük ezekre a településekre.

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy a járványügyi adatok fokozatosan javulnak, nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, előbbi száma csökken, utóbbié nő. Véleménye szerint nagyban köszönhető ez a védőoltási tervnek és annak végrehajtásának. Hozzátette: mindig arra a vádoltásra lehet regisztrálni, ami éppen van.

Megjegyezte: a Pfizer-vakcinák pénteki rendelkezésre bocsájtását az tette lehetővé, hogy azokat a vakcinákat, amelyeket a fiataloknak, vagyis a 16-18 éveseknek tette félre, azt használják fel most, mert az ő oltásukat – az érettségit semmilyen módon nem megzavarva, oltási reakciótól tartva – inkább a május 10-től kezdődő hétre tették át. Ettől független már lehet regisztrálni, ezért arra biztatta őket, éljenek vele.

Az Astra Zeneca-vakcina beoltását módosítják: bár a második adagot az első adagot követő 4-12. héten adják be. Sokan jelezték, hogy 3 hónap hosszú idő a két oltás között, és van, aki felvenné előbb a második oltást, ezt lehetővé teszik, de ez nem egyénileg alkalmazható, a jelzést az oltópont felé kell megtenni, az oltóorvos felelőssége, hogy legalább 10 személyt összevárjon, akár első, akár második körös oltás során alkalmazza a vakcinát annak érdekében, hogy minden vakcina eloltásra kerüljön.

Aki már volt koronavírus-fertőzött, annak eddig etikai okokból azt javasolták, hogy legalább 3-6 hónapig várjon a védőoltás felvételével, mert feltételezték, hogy a fertőzöttség védettséget keletkeztet a szervezetben. Ugyanakkor mint mondta, nem ellenjavalt oltakozni ilyen esetben sem, de azt tanácsolta, erről az oltóorvos mondjon véleményt.

További programok »

FEL