Müller Cecília: A héten elindul a 89 év fölöttiek oltása

2021. február 1. 12:39 | D. Nagy Bence

238 ezer főt már beoltottak, több mint 61 ezren pedig már a második oltásukat is megkapták.

– Az új fertőzöttek száma tendenciózusan csökken – ismertette Müller Cecília a legfrissebb járványügyi adatok közlése után. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájákoztatóján kiemelte, hogy az oltási terv végrehajtása folyamatosan zajlik.

Az egészséügyi dolgozók kampányszerű oltása befefejeződött, az oltócsportok az elmúlt négy nap során pedig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóit és dolgozóit is beoltották. Ez 72 ezernél is több gondozottat és dolgozót jelentett.

– Az oltás harmadik körét erre a hétre tervezzük. A vakcinamennyiség függvényében a háziorvosok olthatják be a praxisukban kévő 89 évnél idősebbeket, akik számára természetesen a kijeölt oltópontok is rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a tisztfőorvos. Müller Cecília. Mint mondta, az oltási tervet át kellet dolgozni, ugyanis 18 ezer Moderna vakcinára számítottak, de kevesebb mint 11 ezer érkezett.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a beoltottak száma a 238 ezer főt közelíti, több mint 61 ezren pedig már a második oltásukat is megkapták. A tisztifőorvos kiemelte, hogy mindegyik, itthon is engedélyezett vakcina 80-90 százalákban hatékony.

– Ha a megbetegedéstől esetleg nem is védenek meg, de a súlyos szövődmények kialakulástól és a halálos kimeneteltől igen – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer és a Moderna után az AstraZenecának is megadta az európai forgalmazási engedélyt. A tisztifőorvos azt is közölte, hogy 1 millió főre elegendő orosz, illetve 2 és félmillió főre elegendő kínai vakcina Magyarországra szállítása is esedékes a jövőben.

A hét folyamán 85 410 adag Pfizer gyártmányú oltóanyag érkezik az országba. 

 

Jogszabály ellenes gyűlés

– Magánszemélyek a hatályos jogszabályok ellenére gyűlést szerveztek vasárnap Budapesten. A rendőrök igazoltatták, majd figyelmeztették a jelenlévőket, két személlyel szemben eljárás indult – közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A szóvivó az elmúlt 72 óra további rendőri intézkedéseit is ismertette. Mint mondta, a rendőrök 607 személlyel szemben intézkedtek közterületi maszkhasználat elmulasztása, 1532 esetben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt. Jelenleg 13 810 hatósági háti karantén van érvényben.

További programok »

FEL