Azok is kaphatnak védőoltást, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen

2021. április 28. 13:26 | D. Nagy Bence

A jövő héttől a Sinopharm-vakcina mellett az AstraZeneca is kiválasztható lesz az online időpontfoglaló rendszerben.

 

– A statisztikák azt mutatják, hogy a magyar oltási terv kifejezetten sikeres. Hazánk a 38 százalékos átoltottsággal uniós viszonylatban a második helyen áll – ismertette György István az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy már 3 millió 774 ezer 221-en megkapták az első oltásukat, 1 millió 773 ezer 900-an pedig a másodikat is.

Oltásra 4 millió 526 ezren regisztráltak eddig, 74 százalékuk már megkapta.

– A folyamatosan érkező vakcinaszállítmányok kapcsán fontos kiemelni, hogy már nem az oltóanyagmennyiségen múlik, kire mikor kerülhet sor, hanem az egyéni regisztráción. Nem kell várni a háziorvos hívására, hiszen minden regisztrált könnyen foglalhat időpontot az eeszt.gov.hu oldalon – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy az online időpontfoglaló rendszer jól vizsgázott, így a rendszer csütörtökön és az azt követő napokon is elérhető lesz.

György István elmondta, hogy a Sinopharm mellett a következő héten már az AstraZeneca-vakcinát is ki lehet választani az időpontfoglalásakor, ugyanis a pénteken érkező 324 ezres szállítmányból 200 ezret a kórházi oltópontokra juttatnak el.

– Azok számára is lehetőség nyílik az oltakozásra, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen, az ezzel kapcsolatos szakmai protokoll hamarosan elérhetővé válik – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

 

Újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok

– Jelenleg már olyan mennyiségű vakcina áll rendelkezésünkre, amely lehetővé teszi minden regisztrált beoltását – kezdte összefoglalóját Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy a hétfőn érkezett 38 ezer 400 Moderna, a kedden érkezett 355 ezer 680 Pfizer, 19 ezer 200 AstraZeneca, 480 ezer Szputnyik és 24 ezer Janssen-vakcina mellé csütörtökön 400 ezer újabb Sinopharm és 44 ezer 400 Moderna érkezik hazánkba. Pénteken ismét nagyobb mennyiségű, összesen 324 ezer AstraZeneca-vakcinát szállítanak Magyarországra.

A tiszti főorvos a friss járványügyi adatok kapcsán közölte, hogy bár a járványügyi adatok javulnak, de a vírus – elsősorban a könnyen fertőző és súlyosabban lefolyó betegséget okozót brit mutáns – továbbra is jelen van.

– A beérkezett és folyamatosan hazánkba érkező, nagy mennyiségű oltóanyag lehetővé teszi, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták résézre is védőoltást biztosítsunk, természetesen a viszonosság elve alapján – közölte Müller Cecília.

A tájékoztatón az Országos Vérellátó Szolgálat felhívása kapcsán elhangzott, hogy a megkapott védőoltást követően nincs olyan követelmény, amely indokolná a véradás elhalasztását. Ha nincs semmilyen panasz, akár az oltást követő napon is vért lehet adni, de érdemes kivárni néhány napot.

– A babát tervező párok is nyugodtan éljenek az oltás lehetőségével, aki pedig már áldott állapotban van, a Pfizer vagy a Moderna vakcináját veheti fel – fogalmazott a tiszti főorvos. Kiemelte, hogy két hét szünet után csütörtöktől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek a daganatos megbetegedések korai felismerését célozzák. Újraindulnak a emlő-, a méhnyakrák- és a vastagbélrák-szűrések. A vizsgálatokra azok kapnak meghívást először, akiknek a kisesett két hétben kellett volna megjelenniük a szűrésen.

További programok »

Életmód

FEL