Müller Cecília: 45 év a fertőzöttek átlagéletkora

2021. március 17. 15:00 | D. Nagy Bence

Az országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, hogy türelemmel és megértéssel segítsék az egészségügyi dolgozók munkáját.

 

– Az oltási program folyamatosan zajlik, közel 1,4 millió fő már megkapta az első vakcinát, több mint 406 ezren pedig már a másodikat is – kezdte összefoglalóját György István az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A területi közigazgatásért felelős államtitkár megerősítette, hogy minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinát felhasználnak annak érdekében, hogy minél előbb kialakuljon a lakosság széles körű átoltottsága.

Az államtitkár kiemelte, hogy lakosságarányosan Magyarország továbbra is második az Európai Unióban az oltások számát tekintve.

– Az oltási terv ütemét sajnos az ígértnél kevesebb hazánkba érkező vakcina lassítja. Az AstraZeneca példának okáért radikálisan, a harmadára csökkentette a szállítandó vakcinamennyiséget a következő hetek tekintetében – emelte ki György István. Mint mondta, a tervezet szerint folytatódik a regisztrált idősek oltása, akik továbbra is az elsődleges célcsoportnak számítanak. Az oltásra regisztráltak száma már meghaladta a 3 millió 300 ezret.

Az oltási munkacsoport vezetője ismertette, hogy a kedden érkezett 120 ezer Pfizer-vakcinából 98 ezret különítettek el az idősek első körös oltásának folytatására, 22 ezer adagot a második körben használnak fel.

– 150 ezer Szputnyik-vakcinából 130 ezer a kórházi oltópontokra kerül, a fennmaradó 20 ezer adagot a katonáknak és a rendvédelmi dolgozóknak adnak be. Az elmúlt héten érkezett 48 ezer AstraZeneca-vakcinát a háziorvosi praxisokhoz juttatjuk el, az idősek oltásának folytatására. 4800 praxisnak jut egy-egy ampulla, amely 10-10 fő beoltására elegendő – foglalta össze György István az oltási terv következő szakaszát. Hozzátette, hogy összesen 276 ezer idős polgár oltására jut vakcina ezen az oltási héten.

Az államtitkár kiemelte, hogy a hét folyamán több mint 70 ezer második körös oltást is be tudnak adni. A szakrendelésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy amennyiben megfelelő számú vakcina érkezik az országba, akkor az oltópontok száma is bővül.

– Nem az oltópont a kevés, hanem az oltóanyag. A háziorvosok 5-6 nap alatt csupán tíz embert tudnak beoltani, mert nincs elegendő vakcina – hangsúlyozta György István. Mint mondta, jelenleg 5765 oltópontra várják a regisztráltakat, a háziorvosoknak pedig átlagosan 44 idős személyt kell a kórházi oltópontokra küldeni.

 

Nem tudni, meddig tart a felfutás

– 156 096 fő aktív fertőzöttet tartunk számon, a kórházban ápoltak száma meghaladta a 10 ezer főt, 1128-an pedig lélegezetőgépre szorulnak – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra, amelyet a Nemzeti Népegészséügyi Központban már vizsgálnak.

– Minden elérhető vakcinát felhasználunk az oltás folytatásához. Nem tudjuk megmondani, hogy a jelenlegi erős felfutás meddig tart, de az adatok, így a környezetegészségügyi mérések sem festenek kedvező képet – emelte ki Müller Cecília.

A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyiséggel kapcsolatban elhangzott, hogy majdnem mindenhol emelkedést mértek, többek között Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen is.

– Csökkenés sehol nem volt tapasztalható. Ahol stagnálnak a számok,ott is magas szintű a kimutatott fertőzöttség – foglalta össze a tisztifőorvos.

Müller Cecília a megbetegedések statisztikai adatait is közölte. Mint mondta, az esetszámok tekintetében hétről hétre jelentős az emelkedés.

– A fertőzöttek átlagéletkora 45 év, tehát egyértelműen a fiatalabb korosztály felé hajlik a görbe. A nemek eloszlását tekintve a koronavírus-fertőzöttek 55 százaléka nő. A megbetegedések leginkább a 40-49 éves korosztályt érintik – fogalmazott a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a védelmi intézkedéseket most soha nem látott szigorral kell betartani.

Müller Cecília felhívta az oltásra érkezők figyelmét, hogy türelemmel és megértéssel segítsék a kampányban résztvevő egészséügyi dolgozókat.

További programok »

FEL