Terheléses támadás érte az EESZ-t, ezért nem lehetett oltásra regisztrálni

2021. április 30. 12:47 | Varga Diána

Erről Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszélt a napi tájékoztatón.

Terheléses támadás érte az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Teret, vagyis az EESZ-t, ezért leállt az oltási regisztráció és a receptfelírás is – közölte Kiss Róbert az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Utóbbi problémáról itt írtunk.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, hogy a receptfelírási rendszert azóta helyreállították, a regisztrációs honlapon pedig még dolgoznak. Úgy fogalmazott: a támadást felelőtlen emberek követték el, más országokban is előfordultak hasonló esetek.

Ezen felül arra is emlékeztetett, hogy hamarosan négymillió fölé emelkedett az első oltást megkapottak száma, így újabb lazítások lépnek érvénybe szombattól. Ezek közt kiemelte, hogy az intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött, amelyet be kell majd mutatni az érintett szolgáltatóknak. Közös szabály, hogy az, aki a védettégét vagy személyét nem tudja igazolni, tőle a szolgáltatás megtagadható.

A vendéglátóüzletben, szálláshelyen, kaszinókban, szabadidős létesítményben igazolni kell a védettséget, itt a kiskorúaknak nem kötelező a maszkhasználat. Az üzletekben, tömegközlekedésen ugyanakkor továbbra is kötelező az arcot eltakaró maszk viselése.

Azt is közölte: annak, aki a határátlépéskor igazolni tudja védettségét, nem kell hatósági házikaranténba vonulnia, ahogy annak sem, aki olyan országból utazik be hazánkba, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött – ilyen egyelőre Szerbia és Montenegró.

További programok »

FEL