Orbán: Szombattól jön a lazítások következő lépcsője

2021. április 30. 08:00 | Varga Diána

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt: pénteken és szombaton négymillió beoltott lesz Magyarországon, ezért szombattól életbe lépnek az újabb lazító intézkedések.

Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, vagyis este tizenegy helyett éjfélre kell hazaérni, a boltok, vendéglátóipari egységek tizenegy óráig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára bizonyos helyek megnyílnak – közölte péntek reggel, a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A részletekről csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be, cikkünket ide kattintva olvashatja!

A kormányfő ismertette: csütörtök este 3,9 millió oltással zárták a napot, ezért pénteken és szombaton biztosan elérjük a négymillió beoltottat. Mint mondta, arról is döntés született, hogy a 16-18 év közöttiek olthatóak, de csak Pfizer-vakcinával – a kampány az érettségi után kezdődik, mert nem szeretnék, hogy az immunreakciók problémát okozzanak az érettségiknél. Hozzátette: az, aki Pfizer-oltóanyagot szeretne kapni, ma még felveheti, de a fiatalok oltása miatt a következő hetekben ez nem lesz lehetséges. Azt is megjegyezte, hogy mindenki számára van elég vakcina, aki szeretné beoltatni magát.

 

"A vakcina golyóálló mellény"

A miniszterelnök kiemelte: korábban az izolációval védekeztünk, de most a vakcinán a sor, amelyet golyóálló mellényhez hasonlított. Rámutatott, hogy most még felelősen kell gondolkodni, mert nincs mindenki beoltva, vagyis még vannak fertőzőképesek a lakosságban, ezért a szabályokat be kell tartani. A szállodák csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni – emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultáción a válaszadók hatvanöt százaléka a kártya meglétéhez kötötte volna a szolgáltatások igénybevételét, ezért véleménye szerint a többséghez kell igazodni, nem a kisebbséghez.

Hogy a határátlépésnél milyen jogosítványok fűződnek majd az igazolványokhoz, Orbán Viktor azt még kérdésesnek találta. Mint mondta, Szerbiával és Montenegróval már megállapodást kötöttek, de tárgyalnak a többi szomszédos országgal is. Megjegyezte, a kínai vakcinával is utazni lehet majd. Az európai uniós zöld útlevél kapcsán pedig arról beszélt, hogy míg nincs ilyen igazolvány, addig a magyart használjuk.

 

Lagzik csak ötmillió felett

A kormányfő arra a kérdésre, hogy miért csak ötmillió beoltott felett lehet lakodalmat tartani, sportrendezvényre viszont miért lehet a négymillió fős határ után járni, azt válaszolta: utóbbi esetben csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt az eseményeken, míg a lagziknál nem lehet ketté választani a násznépet. Rámutatott, hogy az éttermeknél is külön részletszabályokat kell bevezetni, hiszen például olyan esetben, amikor a teraszon ülő nem védettek mosdóba mennek, a zárt helyiségben tartózkodó védettekkel találkozhatnak, átadható a vírus, ezért a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek maszkot kell viselniük, ha épp a zárt térben nem az asztalnál ülnek és fogyasztanak.

Az is kiderült: az éjszakai horgászat éjfél után megengedett lesz, mert a balint és a süllőt csak ekkor lehet fogni.

 
Még nem tudni, hány beoltotthoz kötik a következő lépcsőfokot, mert kevesebben oltakoznának

Egyelőre még nem tudni, hogy négy és fél vagy ötmillió beoltotthoz kötik a következő lépcsőfokot, mert a kormányfő tájékoztatása szerint lanyhul az oltási kedv. Javulnak az adatok, az oltásért való roham azonban lelassult – fogalmazott, hozzátéve: most több a vakcina és az oltási képesség, mint amennyi az oltásra jelentkező, ezért hazánkat ismét Európa élvonalába sorolta az oltási ütem szempontjából. Ha egy állampolgár regisztrál, bemegy és megkaja az oltást, ez siker, teljesítmény, amit be kell mutatni, büszkének kell rá lenni – hangsúlyozta, továbbra is mindenkit arra ösztönözve, hogy vegye fel a védőoltást.

 

 

További programok »

FEL