Gulyás: Pénteken elérhetjük a 4 millió beoltottat, jöhetnek az újabb lazítások

2021. április 29. 11:55 | Varga Diána

A csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter már az 5 millió beoltott elérése esetében is utalt bizonyos intézkedésekre.

A kormány megnyugtatónak találja az oltással kapcsolatos hazai helyzetet – fogalmazott a szerdai kormányülést követő, csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint az Európai Unión belül Magyarország Máltával együtt vezeti az oltások beadásával kapcsolatos listát. Mint mondta, az utóbbi napokban radikális csökkenés mutatkozik a halálozásokban és a megbetegedésekben, ennek ellenére továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra, ennek köszönhető ugyanis, hogy hazánkban elindulhatott az újranyitás. Úgy fogalmazott, péntekre elérhetjük a 4 millió beoltottat, ennek tükrében újabb kormányzati döntések születhetnek.

Emlékeztetett, hogy amennyiben elérjük ezt a számot, újabb enyhítések várhatók, köztük:

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul;
  • a vásárlás este 11-ig lesz lehetséges;
  • a védettek és kiskorú gyermekeik számára a vendéglátóhelyek belső terei is megnyílnak;
  • a védettek és gyermekeik szállodákba is mehetnek;
  • a novemberben bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni – köztük állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, könyvtárakat, színházakat, mozikat;
  • az edzőtermekbe csak védettek, versenyszerűen sportolók mehetnek;
  • védettek és gyermekeik számára a sportrendezvények látogathatók;
  • a védett személyeknek és kiskorú gyermekeiknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sport rendezvényeken;

 

A miniszter megjegyezte: a visszaélések elkerülése érdekében szigorítanák például a Büntetőtörvénykönyvet, büntethető lesz például a védettségi igazolvány hamisítása, de az üzleteknek, a szolgáltatás nyújtójának felelősségét is szabályozzák: ha nem ellenőrzik majd a védettségi igazolvány meglétét, akkor azonnali és súlyos pénzbírságot szabhatnak ki az érintettre 100 ezer és egymillió forint között, legsúlyosabb esetben egyéves elzárással is sújtható lesz ez a bűncselekmény.

 

Mikortól lehet lagzikat tartani?

A magán és családi rendezvényekkel kapcsolatban a tárcavezető leszögezte, hogy fenntartják a korlátozásokat. A lakodalmakkal kapcsolatban a kormány az ötmillió beoltott elérése esetén feloldja az érvényben lévő korlátozást, ez május harmadik hétvégéjéig véleménye szerint elérhető, de megjegyezte, ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Gulyás hangsúlyozta, hogy a köztereken, tömegközlekedésen, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, a csoportosulásra vonatkozó szabályok érvényben vannak, ezeket is szeretnék a leghamarabb enyhíteni, majd megszüntetni.

 

"Minden vakcina hatásos"

Emlékeztetett: a koronavírus-járvány kapcsán indított nemzeti konzultációban a válaszadók nyolcvan százaléka a fokozatosság mellett foglalt állást, az emberek hatvanöt százaléka pedig azt válaszolta, hogy a járványügyi korlátozások alól azok kapjanak felmentést, akik védettek. "Ezt a véleményt juttattja érvényre a kormánydöntés" – húzta alá a miniszter. Mint mondta, nincs akadálya az oltásnak, a védettségi igazolványhoz is gyorsan hozzá lehet jutni. Hozzátette: a baloldali, oltásellenes kampány sokakban keltett félelmet, Magyarországon kívül és belül is azt hangsúlyozzák, hogy a kínai, orosz és az Astra Zeneca oltás sem tökéletes. Véleménye szerint az adatok nem ezt támasztják alá, a baloldal kérésére pedig nyilvánosságra hozták az oltással kapcsolatos adatokat, bár ezzel kapcsolatosan is kialakult vita. A tárcavezető úgy véli: a táblázat igazolja, hogy mindegyik oltás hatásos, minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét, egy százalék alatt van a megbetegedések aránya a beoltottaknál, ezért szerinte nem érdemes az oltásellenes kampánynak hinni.

 

Vannak panaszok a védettségi igazolványok miatt

Számtalan panaszt kaptak a kormányhivatalok a védettségi igazolvány miatt – vetette fel Gulyás, aki a sok kérdés miatt a plasztikkártya folyamatának kiállítását is ismertette. Ezek szerint az oltás tényét az oltóorvos regisztrálja az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe – ezt bárki ellenőrizheti az EESZT-ben. Éppen ezért arra kérnek minden orvost, hogy vigyék fel minden beoltott adatát, vagy pótolják mielőbb az elmaradásokat. Ezt követően a Belügyminisztérium intézkedik, kiállítják a védettséget igazoló kártyát, amely átlagosan 10 nap alatt érkezik meg. Mint mondta, tudnak olyan esetről, ahol az EESZT-re nem kerülnek fel az adatok és olyanról is, hogy az igazolvány csak hetekkel később érkezett meg. Megjegyezte: az elmúlt évtizedek legnagyobb logisztikai akciójáról van szó, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban pótolják az elmaradásokat. Hozzáfűzte: lesz világos eljárásrend, amelyről az operatív törzs péntek reggel dönt, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szokásos rádióinterjújában számol be a határozatról.  

A miniszter arról is beszámolt, hogy a Külügyminisztérium – a kormány felhatalmazásával – tárgyalásokat folytat kétoldalú megállapodások megkötésére arra vonatkozóan, hogy az arra hajlandó országok elismerjék a magyar védettségi igazolványhoz fűződő jogokat, illetve fordítva.

 

Mennyi védettségi igazolványt állítottak ki eddig?

A miniszter tájékoztatása szerint a nyomdánál eddig összesen gyártott igazolvány 4 176 133, ezek közül a fertőzöttek számára kiállított kártya: 651 060, az oltottak számára kiállított kártya: 3 525 073. Ebből 3 836 776 igazolványt már kiküldtek, és 68 500 kártya van legyártva és vár postázásra. A tárcavezető kiemelte, hogy az igazolványokat néhány nappal az oltottságot követően kiadják, problémák akkor adódnak, ha nem rögzítik az adatokat vagy valamilyen technikai probléma adódik.

Mint mondta, a nyomdában a lehető legnagyobb pontossággal dolgoznak, sok jó és kevés rossz tapasztalatuk van ezzel kapcsolatban. Azoktól, akik problémát tapasztalnak, elnézést és türelmet kér.

 

Az uniós helyreállítási alapból igen, a hitelkeretből nem biztos, hogy  felvesz pénzt Magyarország

A kormány tárgyalt az Európai Unió helyreállítási alapjáról, amely hamarosan elérhetővé válik. Az ebből igénybe vehető vissza nem térítendő támogatást Magyarország teljes egészében igénybe veszi, míg a hitelfelvétel kapcsán projektalapon, egyedi döntés nyomán lehetséges – közölte a tárcavezető.

Megjegyezte: a válságkezelést minél kisebb eladósodással kell megoldani, ez komoly nehézséget jelent, de mint mondta, az euro-zónában az államadósság a kilencvennyolc százalékot is meghaladja, ehhez képest Magyarország nyolcvan százalékos államadóssággal tudta megúszni a válságot. Ennek minél előbbi csökkentése a cél. Hozzátette: 21 tagállam nem kíván hitelt felvenni, 6 ország fontolgatja ezt a lépést, míg 3 tagállam fel is veszi azt. Közélese szerint a tárgyalások jól haladnak, az elsők közt nyújtjuk be a dokumentumokat, bár még vannak vitás kérdések.

Gulyás arra is rámutatott: a kormány világossá tette, hogy mivel szűkebb a keret a vártnál, ezért az egyetemi fejlesztéseket nem uniós pénzből valósítják meg, hozzáfűzve, hogy az átalakulás mellett eddig még nem döntött egyetemek is kapnak pénzt.

További programok »

FEL