Leghamarabb április közepén nyithatnak az óvodák, az általános és középiskolák

2021. március 25. 11:33 | Mikóczy Erika

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma Magyarországon, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, általános iskolák, előtte viszont önkéntes alapon beoltják a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban dolgozókat.

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy tegnap két kormányülés is zajlott, egy uniós tematikájú és egy hagyományos, ma pedig uniós csúcstalálkozó lesz online formában a járványkezelésről.

Megjegyezte, hogy több tagállamban is folyamatosan nő a betegek száma a harmadik hullámban, az adatok Magyarországon is rosszak. Jelenleg 1467-en vannak lélegeztető-gépen és 11 760 embert kezelnek jelenleg is kórházban.

– A helyzet komoly, megfeszített munkát végeznek az orvosok és az ápolók, amiért köszönet illeti őket. A szabad lélegeztető-gépes ágykapacitás 1678 ágy, a lélegeztetés nélküli rendelkezésre álló ágykapacitás 10 441. Szükség esetén ezek az ágyszámok bővíthetők, és a kormány megtett mindent annak érdekében, hogy az ezekhez szükséges orvosok, ápolók, rezidensek, medikusok is rendelkezésre álljanak – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Aki még nem tette meg, regisztráljon az oltásra!

 

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki még nem regisztrált a vakcinára, Müller Cecília tiszti főorvos levélben keresi meg őket, hogy mielőbb regisztráljanak a védelem érdekében. Kiemelte, hogy az idősotthonokban, ahol beoltották az embereket, mára egy százalék alá csökkent a fertőzöttek aránya.

– Az európai uniós vakcina-szállítmányok bizonytalanul érkeznek, a keleti vakcina-beszerzéseknek köszönhetően áprilisban minden eddiginél több vakcina áll majd rendelkezésre – tette hozzá.

 

A bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat az újranyitás előtt beoltják

 

A nyitási tervek illetően hangsúlyozta: ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma Magyarországon, akkor egy héten belül kinyitnak az óvodák, általános iskolák, középiskolák is, ez a mostani számok szerint leghamarabb április 12-én vagy április 19-én lehet.

Arról is döntött a kormány, hogy az újranyitást megelőzően beoltják a tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat is, természetesen önkéntes alapon, regisztrációt követően.

Az érettségikkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, egyelőre úgy tervezik, hogy a hagyományos módon tartják meg,  amennyiben jól halad az oltás és megfelelőek a járványügyi adatok.

 

Holnap döntenek az iparkamara javaslatairól

 

A miniszter beszélt arról, hogy a kereskedelmi és iparkamara javaslatot tett a boltokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozásokra, azt javasolták, hogy limitálják az egyes üzletekben, szolgáltatási térben levők számát, 10 négyzetmérenként lehessen bent egy vásárló vagy vendég. A kormány arra kérte az operatív törzset, hogy vizsgálja meg ezeknek a szabályoknak az életszerűségét és bevezethetőségét, erről az operatív törzs holnapi ülésén születhet majd döntés, tekintettel arra is, hogy jövő hét végén jön a húsvét.

Gulyás Gergely továbbra is kért mindenkit, hogy az érvényben levő szabályokat tartsa be, és minél többen regisztráljanak az oltásra. Bíznak abban, hogy áprilisban nagyot léphetünk majd előre, mielőbb egyre többen védve lesznek a vírustól, és jelentősen javulnak majd a jelenlegi mutatók. A kormány az újranyitást az oltásoktól teszi függővé.

 

További programok »

FEL