A magyar digitális védettségi igazolvánnyal kiváltható lesz az uniós zöldkártya

2021. június 3. 10:50 | Mikóczy Erika

Jelenleg hazánkban minden oltóanyagból többlet van; eddig 3,7 millió ember kapta meg a második oltását, közülük 8193 betegedett meg és 524 hunyt el; a magyar digitális védettségi igazolvánnyal kiváltható lesz az uniós zöldkártya – egyebek mellett erről tájékoztatott a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy a kormány a tegnapi ülésén elsőként a járványhelyzettel foglalkozott.

– Úgy látszik, hogy a járvány harmadik hullámát végelegesen sikerült letörni, a fertőzések mértéke alacsony. Nemsokára a tavaly nyárihoz hasonló adatok közelébe kerülünk. Ennek egyértelműen az az oka, hogy az oltásokkal Magyarország lényegesen jobban áll, mint Európában, Málta kivételével bárki. Akik beoltottak, azok a ma elérhető lehető legnagyobb biztonságban vannak. Sajnos az is igaz, hogy a napokban elhunyt 19 ember egyike sem volt beoltott – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy aki még nem tette meg, mielőbb regisztráljon oltásra.

 

Jelenleg hazánkban minden oltóanyagból többlet van

 

Gulyás Gergely kiemelte, hogy aki átesett a fertőzésen, az is nyugodtan beoltathatja magát. Hozzátette, hogy jelenleg hazánkban minden oltóanyagból többlet van, ezért csak regisztráció és időpontfoglalás kérdése a védettség megszerzése.

– Mivel a lakosság beoltottsága 54 százalék körül van, a társadalmi immunitás közelében vagyunk. Az ismert eseteken kívül sokan lehetnek, akik átestek a betegségen és ezért védettséget élveznek, tehát a védettek aránya akár 60-70 százalék is lehet – jegyezte meg a miniszter, továbbra is arra biztatva mindenkit, hogy oltassa be magát, hiszen minden hazánkban levő oltás hatékony.

 

Eddig 3,7 millió ember kapta meg a második oltását, közülük 8193 betegedett meg és 524 hunyt el

 

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy 3,7 millióan hazánkban már a második oltásukat is megkapták. Az oltás után közülük 8193 ember betegedett meg, hét napon túl ez a szám 7153 személy volt. Közülük elhunyt 524 ember, hét napon túl 455 ember.

–   Ez azt mutatja, hogy az elmúlt fél évben, ha a nagykorú társadalom be lett volna oltva, az elhalálozások száma 900 körül lett volna, ami egy influenzajárvány halálozási adatainál is kisebb – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, hogy mindkét oltást Pfizerből 1,5 millió ember kapta meg, közülük 3657-en betegedtek meg a második oltás után, és 268-an hunytak el. Megjegyezte, hogy mivel a legtöbb idősotthonban Pfizerrel oltottak, és az ott élő idősek ellenálló-képessége már gyengébb, ez is szerepet játszott az adatok alakulásában.

Modernából 209 ezer ember kapta meg mindkét oltást, közülük összesen 204 ember betegedett meg és 25-en hunytak el.

AstraZenecából 181 ezer ember kapta meg mindkét oltását, 816-an betegedtek meg és 12 ember hunyt el.

Szputnyikból 809 ezren kapták meg mindkét oltást, közülük 697-en betegedtek meg és 13-an hunytak el.

Sinopharm oltásból 850 ezren kapták meg mindkét oltásukat, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg.

– Az adatokból is látszik, hogy mindegyik oltás biztonságos, a beoltottak esetében jobbak a mutatók, mint akár egy influenzajárvány esetében – tette hozzá Gulyás Gergely.

 

Uniós védettségi igazolvány

 

Gulyás Gergely elmondta, hogy ami az Európai Unió védettségi igazolványát jelenti, a kormány megtárgyalta az ezzel kapcsolatban jelenleg ismert szabályokat.

– A végrehajtási szabályok egy részét még mindig nem ismerjük, amit ma el tudunk mondani, az a következő: digitális illetve papír alapú igazolványról van szó, ennek a digitális formája június 15-ére rendelkezésre fog állni. A magyar védettségi igazolvány digitális verziója tartalmazni fogja az oltás típusát illetve mindkét oltás dátumát, ezáltal megfelel majd az uniós szabályoknak. Ez uniós szabályozás egyébként július 1-jétől fog életbe lépni. A különböző szabályok akkor válnak majd egységesebbé – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy ez a digitális forma alkalmas lesz a "green card", a zöldkártya kiváltására. Mint mondta, biztosak abban, hogy a járványügyi mutatók ismeretében az Európai Unió tagállamai Magyarországot a legcsekélyebb mértékben sem fogják kockázatosnak tartani.

– Az uniós szabály szerint kötelezően el kell ismerni az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezet oltóanyagokat, minden más pedig tagállami hatáskörben elismerhető. Azok az országok, amelyekkel eddig kétoldalú megállapodást kötöttünk, minden Magyarországon alkalmazott oltóanyagot el fognak ismerni, így a WHO által elismert Sinopharmot, illetve a Szputnyikot is  – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy ennek ismeretében az utazási szabadság az Európai Unióban szinte teljes lehet, ha csak egyes országoknál a fertőzöttség nem ad okot korlátozásokra.

 

Pályázat önkormányzati út- és járdafejlesztésre

 

Gulyás Gergely közölte, hogy a Belügyminisztérium 6 milliárd forintos keretösszegben írt pályázatot az önkormányzatok számára út- és járdafejlesztésre, de további több mint 22 milliárdos igény érkezett erre. Mivel nagyon fontos a helyi infrastruktúra fejlesztése, a kormány további 20 milliárd forintot biztosít a települések út- ás járdahálózatának fejlesztésére. Ezen felül 3,8 milliárdot pedig a Magyar Falu Programban, a mellékutak fejlesztésére biztosítanak majd.

– Szeretnénk, ha a gazdaság már idén ki tudná heverni azokat a gazdasági károkat, amelyeket a koronavírus okozott, ezért a közeljövőben a kormány újabb bejelentéseket tesz majd a gazdaság újraindítására vonatkozóan – tette hozzá a miniszter.

 

Mikor mondhatunk teljesen búcsút a maszknak?

 

​Kérdés hangzott el a kormányinfón arról, hogy mivel a balatoni strandokon nem kell védettségi igazolvány, várhatóan mikortól nem lesz szükség rá az éttermekben, rendezvényeken, vagy akár a zárt strandokon, illetve meddig lesz kötelező a maszkviselés zárt terekben.
 
Gulyás Gergely elmondta, hogy a virológusokkal, járványügyi szakemberekkel, az operatív törzzsel folyamatosan egyeztetnek erről és a maszkviselésről is, de a beltéri kötelező maszkviselés, illetve adott helyeken a védettségi igazolványhoz kötött belépés mindaddig fennmarad, amíg az a megelőzésben fontos szerepet játszik.
 
– Bár a mutatók javulnak, a fertőzöttek száma radikálisan csökken, a vírus továbbra is jelen van Magyarországon, így fontos a védelem további fenntartása – jegyezte meg a miniszter. 

További programok »

FEL