Gulyás Gergely: Ezek a szabályok jönnek, ha 2,5 millió embert beoltottak

2021. március 26. 15:11 | Mikóczy Erika

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, milyen új szabályok jönnek, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapja hazánkban.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladat elé állítja az országot. A jelenlegi számok mellett pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg. Mint mondta, egy utolsó, nagy, közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának a csúcspontján, ezért mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be a húsvéti ünnepek idején is. 

– Látjuk, hogy bár jelenleg a helyzet komoly, az orvosok és az ápolók megfeszített munkájára van szükség ahhoz, hogy mindenki a lehető legjobb ellátást megkaphassa, de nemsokára túl leszünk a járvány harmadik hullámán, és megkezdődhet a nyitás. Ma az operatív törzs hosszan tárgyalt azokról a javaslatokról, amelyeket a kereskedelmi és iparkamara, a vállalkozások, a gazdasági élet szereplői a kormány irányában megfogalmaztak. Ezeket támogatjuk, ugyanakkor változtatásra akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében átlépjük a 2,5 milliós határt – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ekkora átoltottságot a húsvét utáni napokra, esetleg már húsvét hétfőre érhet el az ország.

Amikor 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapja, akkor a következő változtatások lépnek hatályba:

  • A kijárási tilalom 22 órátakor kezdődik és hajnali 5-ig tart.
  • Az üzletek hajnali 5 órától 21.30-ig tarthatnak nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben biztosítani kell, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodjon.
  • A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályok lesznek ismét érvényben.
  • A középiskolák, általános iskolák, óvodák a jelenlegi tervek szerint április 19-én nyitnak ki.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy április 1-jétől a tervek szerint megkezdődik a pedagógusok oltása, reményét fejezte ki, hogy egy bő hét alatt minden regisztrált pedagógust be tudnak oltani.

– Lassan 13 hónapja vagyunk kénytelenek elszenvedni a világjárvány negatív következményeit. Az eredményes vakcina-beszerzések miatt már csak néhány hétig kell kitartani, már csak néhány hetet kell kibírni! Ezt követően életünk visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Mindenkit arra kérünk, hogy ezt a néhány hetet még bírja ki, tartsa be a szabályokat. Biztosak vagyunk benne, hogy együtt ez sikerülni fog! – mondta végezetül Gulyás Gergely.

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL