Orbán Viktor: Február elsejéig biztosan maradnak a korlátozások

2021. január 8. 08:02 | behir

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: az operatív törzs üléséről érkezett. 

Kiemelte, hogy 42 549 fő egészségügyben dolgozót oltottak be eddig, és úgy tűnik, csökken az oltásokkal szembeni fenntartás. Az idősotthonok lakóinak oltása is megkezdődött, a lakók mintegy 80 százaléka, az ott dolgozók 50 százaléka kérte a vakcinát. A miniszterelnök mindenkit megnyugtatott, hogy az oltás biztonságos, eddig 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett, és ő is beoltatja magát, amikor sorra kerül. 

Orbán Viktor közölte: az operatív törzs úgy döntött, február elsejéig meghosszabbítják az eddig fennálló intézkedéseket. A középiskolákban is marad a digitális oktatás február elsejéig.

Beszélt arról, hogy más a magyar válságkezelés, mint a nyugati országokban, itthon kiszámítható módon történik minden. Az óvodák, általános iskolák nyitva maradnak, nem szeretnék „rángatni a szabályokat”. 

Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy nem az aktuális adatokat követik az intézkedésekkel. Amíg nincs elegendő a vakcina, a kiszámítható kereteket tartják fenn. Hangsúlyozta: ennél volt már nagyobb nyomás is az egészségügyön, de nagy veszteség ez az országnak. 

A magyar egészségügy teljesítménye összemérhető belga, olasz, amerikai vagy brit egészségügyi rendszer teljesítményével – fogalmazott.

A miniszterelnök hozzátette: az EU-ban az a baj, hogy feliratkoztunk 17 millió adag vakcinára, a megrendelést leadtuk, és várjuk, hogy jöjjön az oltóanyag. Viták vannak erről Európában.

– Az én fejemben az van, hogy azokat kell elsőként oltani, akikre a legveszélyesebb a vírus – mondta Orbán Viktor.  Hozzátette, persze tudja, hogy nehéz a tüneteket elviselni, nem jó betegnek lenni, de akkor is, a kellemetlenséget el kell tűrni, hogy meg tudjuk védeni azokat, akikre tényleg életveszélyes a vírus.

Minden vakcináról tárgyalni kell, izraeliekkel, kínaiakkal, oroszokkal is, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre – emelte ki a kormányfő. De amíg nincs elég vakcina, arra kért mindenkit, tartsa be a intézkedéseket, hogy mentesíteni tudjuk az egészségügyet, és megvédhessük idős szeretteinket.

Büszkék lehetünk az egészségügyi dolgozóinkra, mert jól helytálltak. De büszkék vagyunk a pedagógusokra is, hiszen ki gondolta volna, hogy a magyar tanügy zökkenőmentesen át tud állni a digitális oktatásra. Sokan megkérdőjelezték, az egészségügyet és az oktatást, de most már nekik is be kell ismerniük, hogy úgy az egészségügy, mint a tanügy kiválóan teljesít – húzta alá.

Hangsúlyozta, büszke a magyarokra is, hiszen bár tudja, hogy az állampolgárok nem boldogok, sőt többen nem is értenek egyet az intézkedésekkel, de ennek ellenére is betartják azokat és nem tiltakoznak, nem vonulnak utcára.

Forrás: hirado.hu

FEL